Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lyckas Storbritanniens premiärminister Theresa May hålla sig flytande fram till parlamentsomröstningen om brexitavtalet med EU som väntas i december? Arkivbild.

Motståndskraftig May spurtar mot brexit

Helgens EU-toppmöte om brexit följer på en intensiv period av förhandlingar och turbulens för Storbritanniens ledare Theresa May. Trots massivt tryck från de egna leden håller premiärministern huvudet ovanför vattenytan.

Slutspurten inför söndagens toppmöte i Bryssel om brexit innebär febril aktivitet när förhandlare och statschefer söker finna en gemensam väg framåt kring skilsmässan med Storbritannien.

Inte minst för en av huvudpersonerna, premiärminister Theresa May. Samtidigt som hon håller möten och samtal med EU-toppar tvingas hon kryssa sig genom de egna partikollegornas påtagliga missnöje. Stormen för Toryledaren nådde orkannivå när flera ministrar i hennes regering, däribland brexitanvarige Dominic Raab häromveckan avgick som konsekvens av premiärministerns brexitförslag.

"Största bedriften"

Hotet att avsätta May kom strax därpå. Men rebellerna i Konservativa partiet, som förespråkar en hårdare linje i utträdet ur EU, har hittills inte haft några framgångar.

- Hennes största bedrift är att hon fortfarande hänger kvar, säger den brittiska professorn Catherine Barnard som är verksam vid Cambridge University.

Trots att landet är tudelat när det kommer till brexit har allmänhetens stöd för May ökat de senaste dagarna, enligt Barnard. Utmanarfalangen i Tories, vilken till stor del består av äldre vita män, anses tillhöra en svunnen tid och uppfattas inte komma till skott.

- Det är mycket snack men lite verkstad bland de här männen, säger hon.

Den analysen delar statsvetaren Göran von Sydow, forskare vid Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps).

- Frånvaron av skarpa misstroendeförklaringar mot henne kan också tolkas som att falangen saknar villiga utmanare till premiärministerposten. Eller att ganska många tvekar på att det finns gångbara alternativ till annat ledarskap samt brexitförslag i Torypartiet.

Gibraltar skiftar fokus

Skulle söndagens extrainsatta toppmöte innebära att utträdesavtalet och den politiska deklarationen antas köper sig premiärministern ytterligare tid – fram till omröstningen i det brittiska parlamentet i december.

Före EU-toppmötet måste dock frågan om Gibraltar hanteras då Spanien kräver tydligare skrivningar om frågor som rör halvön efter brexit. Madrids utspel innebär dock att trycket på May lättar något, eftersom fokus skiftas från de brittiska öarna ner mot kontinenten.

Men i slutändan kommer Mays avtryck i historieböckerna avgöras av hur det brittiska parlamentet röstar.

- I dagsläget ser det inte ut som att avtalet kommer få tillräckligt med röster. Så som pratet går här förväntas det nästan att det skulle behövas en marknadskrasch för att brexitavtalet ska få stöd av en majoritet i parlamentet, säger Barnard.