Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Motståndare går samman – ska ta makten från Erdogan

Sex oppositionspartier i Turkiet lovar ett mer demokratiskt land – om de vinner det turkiska valet den 14 maj.
Partierna går nu samman för störta president Erdogan från makten.
"Vi kommer att gå över till ett stärkt parlamentariskt system”, säger Faik Oztrak, biträdande chef för CHP, enligt AP.

Den 14 maj är det president- och parlamentsval i Turkiet – och det ser ut att kunna bli ett av de viktigaste på länge. Recep Tayyip Erdogan har suttit vid makten sedan 2003, både som premiärminister och president, men hotas nu av motståndarna.

Under de senaste åren har oppositionspartierna träffats för att gemensamt ta fram en plan för att ta över makten från Erdogan. Vid en ceremoni i Ankara under måndagen presenterade de sex partierna, kända som "Nation Alliance" eller "Table of Six", sitt gemensamma valprogram.

– Vi kommer att gå över till ett stärkt parlamentariskt system för ett starkt, liberalt, demokratiskt och rättvist system där maktdelningen är etablerad, sa Faik Oztrak, biträdande chef för det republikanska folkpartiet, eller CHP, enligt AP.

Enligt valprogrammet ska premiärministern få mer makt och presidenten ska bara få sitta i sju år, enligt TT. De vill också förstatliga tv-kanalen TRT och nyhetsbyrån Anadolu.

Skyller motgångarna på Erdogans system

När det gäller utrikespolitiska frågor lovade oppositionspartierna att de ska arbeta för att ”slutföra anslutningsprocessen” för fullt medlemskap i EU. De vill bland annat även förbättra relationen med USA.

Oppositionen har skyllt Turkiets motgångar, inklusive den ekonomiska nedgången och de begränsade demokratiska rättigheterna, på Erdogans system. De säger att det motsvarar ett ”enmansstyre”.

Lovar att krossa korruptionen

När oppositionspartierna lovade att krossa korruptionen och stärka de traditionella institutionerna i landet, utbröt de största applåderna under ceremonin, skriver TT.

Den 13 februari ska partierna presentera en gemensam kandidat som ska ställa upp mot Erdogan i valet i vår.

Valet var tidigare planerat till den 18 juni, men i mitten av januari meddelade Erdogan att valet kommer att hållas en månad tidigare än planerat. Det nya datumet är alltså den 14 maj.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.