Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter utanför kongressen vill att "drömmarna" skyddas från deportering. Arkivbild.

Motgång för Trumps försök att stoppa Daca

Ett utslag i USA:s högsta domstol är ännu ett bakslag för president Donald Trumps försök att stoppa migrantprogrammet Daca, som skyddar hundratusentals migranter som kom till landet illegalt som barn.

En domstol i San Francisco beslöt 9 januari att tillfälligt stoppa beslutet att riva upp Daca. Trumpregeringen överklagade, men nu säger HD att överklagandet inte tas upp till behandling.

HD-domarna ger ingen motivering, men uttalandet antyder att domstolen håller dörren på glänt för att ta upp fallet när det avgjorts i lägre instans. Regeringen har överklagat både till en appellationsdomstol och direkt till HD. Domarna i högsta domstolen säger också att de räknar med att appellationsdomstolen hanterar överklagandet skyndsamt.

Programmet Daca infördes 2012 under dåvarande presidenten Barack Obama. Det tillåter de papperslösa, ofta kallade "drömmare", en möjlighet att arbeta och vistas lagligt i USA två år i taget.

President Trump har beslutat att programmet ska fasas ut med start i början av mars. Trump har flera gånger sagt att han inte har för avsikt att kasta ut de unga migranterna, men anser att det var fel att Obama fattade ett så viktigt beslut genom en presidentorder.

Drömmarnas öde har blivit en stridsfråga i kongressen där Demokraterna kämpar hårt för en lag som skyddar dem från deportering.