Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin vid ett möte i Finlands huvudstad Helsingfors i juli 2018. Arkivbild.

Moskva: Väldigt farligt steg att skrota avtal

Ryssland beskriver USA:s beslut att skrota det historiska nedrustningsavtalet INF som ett "väldigt farligt steg". Och i Tyskland uttrycker utrikesminister Heiko Maas oro för att det kan få konsekvenser för Europa.

Maas beskriver avtalet, som slöts mellan USA:s dåvarande president Ronald Reagan och Sovjetunionens dåvarande ledare Michail Gorbatjov 1987 som "en viktig pelare i den europeiska säkerhetsarkitekturen".

INF gick ut på att alla medeldistansrobotar med räckvidder mellan 500 och 5 500 kilometer skulle avskaffas. Avtalet har hittills löpt parallellt med olika versioner av det så kallade Startavtalet, som slöts 1991.

"Bryter mot avtalet"

Ryssland har anklagats för att ha brutit mot INF-avtalet genom att börja utveckla den aktuella robottypen.

- Ryssland har brutit mot avtalet i många år. Jag vet inte varför (president Barack) Obama inte drog sig ur avtalet, sade USA:s president Donald Trump i samband med beskedet på lördagen.

"Vi har ofta uppmanat Ryssland att ta tag i allvarliga anklagelser om att landet bryter mot avtalet. Nu uppmanar vi USA att överväga de eventuella konsekvenserna", skriver Maas i ett uttalande om Trumps besked på lördagen att USA avser att dra sig ur avtalet enligt nyhetsbyrån Reuters.

Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov anklagar USA för att försöka nå total militär överhöghet i och med att landet drar sig ur avtalet och beskriver det som ett väldigt farligt steg, skriver nyhetsbyrån AFP.

Varnar för vedergällning

Moskva varnar också för att landet kan komma med en "militärteknisk vedergällning", skriver Reuters.

- Det är väldigt oroande att Washington nästan varje dag fortsätter att använda utpressningsmetoder för att tvinga till sig särskilda förmåner inom en rad områden, säger Ryabkov till den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Gorbatjov, som skrev under det historiska avtalet, kallar Trumps planer att dra sig ur avtalet ett misstag.

- Vi borde inte under några omständigheter riva upp gamla nedrustningsavtal. I Washington förstår de verkligen inte vad det här kan resultera i, säger han till Interfax.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Bolton ska träffa Rysslands president Vladimir Putin under veckan, säger Putins presstalesperson enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.