Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Arkivbild.

Moskva tar till öga för öga mot Washington

Ryssland utvisar 60 amerikanska diplomater och stänger USA:s konsulat i S:t Petersburg, meddelar utrikesminister Sergej Lavrov. Han kräver också att ryska diplomater får träffa den nervgiftskadade Julia Skripal.

Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, säger att svaret var väntat.

- Det är det vanliga diplomatiska spelet som pågår. Men i och med att man stänger ett konsulat så försvårar man också förbindelser för vanligt folk, inte bara på hög nivå. Det är det beklagliga i det här, säger han till TT.

Utvisningen kommer som ett svar på USA:s och ett stort antal andra länders utvisningar av ryska diplomater – i spåren av nervgiftsattacken mot den 66-årige före detta ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia Skripal i Salisbury i Storbritannien den 4 mars.

De ryska åtgärderna gäller 58 amerikanska diplomater i Moskva och två vid konsulatet i Jekaterinburg. De ska ha lämnat Ryssland senast den 5 april. Konsulatet i S:t Petersburg ska vara stängt inom två dagar.

Ytterligare åtgärder

Hittills är svaret exakt öga för öga, tand för tand eftersom USA tidigare har klargjort att 60 ryska diplomater ska utvisas och att ryska konsulatet i Seattle stängs.

Vid en presskonferens antyder dock Lavrov att Ryssland är på väg att ta till ytterligare åtgärder, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på Rysslandsavdelningen vid Totalförsvarets forskningsinstitut, reagerar på att Lavrov antyder att svaret från Ryssland kan bli hårdare.

- Det finns all anledning för båda sidor att undvika en nedåtgående spiral i det här.

FN varnar

FN:s generalsekreterare António Guterres varnar för att spänningen mellan västvärlden och Ryssland kommer att förvärras till en nivå som inte skådats på lång tid.

- Jag tror att vi närmar oss en situation som till stor del liknar den vi levde i under det kalla kriget, säger Guterres enligt nyhetsbyrån AFP.

Ryska UD varnar för att rysk-amerikanska relationer kraftigt försämras om USA:s hot om att frysa ryska tillgångar blir av och att det skulle få stora konsekvenser för globala stabiliteten, rapporterar Interfax.

London anklagar Ryssland för nervgiftsattacken, men Moskva har ihärdigt nekat.

Vill ha möte i OPCW

En lång rad länder och institutioner i Europa och Nordamerika har beslutat att utvisa ryska diplomater som en sympatiåtgärd med Storbritannien.

Lavrov säger återigen att många länder fallit undan för trycket från Washington. Motsvarande ryska svar kommer även på dessa utvisningar, klargör Lavrov.

- Vad gäller de andra länderna är det också symmetriska åtgärder i fråga om antalet människor som kommer att lämna Ryssland från diplomatiska beskickningar.

Lavrov säger också att Ryssland kräver ett möte med Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) för att "etablera sanningen".

Vill träffa dottern

Att Julia Skripals tillstånd nu har förbättrats glädjer honom, säger Lavrov. Han återupprepar också kravet om att ryska diplomater ska få träffa henne eftersom hon är rysk medborgare.

- Jag hoppas att Storbritannien kommer att kunna leva upp till sina skyldigheter enligt den konsulära konventionen och Wienkonventionen om diplomatiska relationer.

USA förbehåller sig rätten till ytterligare åtgärder mot Ryssland som svar på att Moskvas beslut att utvisa 60 amerikanska diplomater, säger amerikanska UD:s taleskvinna Heather Nauert vid en presskonferens.

Hon tillägger att USA utvisat "ryska spioner" på grund av nervgiftattacken i Salisbury i Storbritannien och att det gjordes som en sympatiåtgärd för en allierad.

- Ryssland ska inte spela offer. De har brutit mot konventionen mot kemiska vapen, säger Nauert och tillägger att de enda offren i sammanhanget är Sergej och Julia Skripal.