Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rysslands president Vladimir Putin lyssnar till den ryske generalåklagaren Igor Krasnov, som berättar att tusentals mobiliserades felaktigt. Bild: Mikhail Klimentyev
Rysslands president Vladimir Putin lyssnar till den ryske generalåklagaren Igor Krasnov, som berättar att tusentals mobiliserades felaktigt. Bild: Mikhail Klimentyev

Moskva erkänner: Fler än 9 000 felaktigt mobiliserade

Under den omfattande ryska mobiliseringen under hösten skickades tusentals män felaktigt till armén. Många borde av hälsoskäl ha stannat hemma. Det medger nu den ryske generalåklagaren. Men bedömare tror att det i verkligheten rör sig om många fler.

Ryssland har erkänt att flera tusen män felaktigt mobiliserades under hösten. Det sa generalåklagaren Igor Krasnov under ett möte med Putin under tisdagen, enligt Frankfurter Allgemeine Zeitung.

– Fler än 9 000 medborgare, som mobiliserades olagligt, fördes tillbaka hem. Inklusive de som inte borde ha kallats in på grund av hälsoskäl, sa han.

Oppositionella bedömare tror dock att antalet som olagligen skickades till armén under mobiliseringen som Putin beordrade förra hösten är betydligt fler, och att de kanske aldrig har återvänt, skriver tidningen. I början av mobiliseringen beskrevs förhållandena på rekryteringskontoren som kaotiska. Totalt mobiliserades 300 000 män till kriget.

Expert: Del av propagandan

Tom Røseth, lärare vid Försvarets högskola i Norge, säger till Dagbladet att uttalandet passar in i den ryska propagandan.

– Det är för att visa att de tar hänsyn till de protester som har skett när det gäller mobilisering, och att det vidtas åtgärder. Det har funnits ett erkännande i både statsduman och förbundsrådet att mobiliseringen har haft stora misstag, säger han.

– Ledningen kommer att framstå som ”den store tsaren”: När de väl blir medvetna om problem tar de itu med dem.

Røseth tror att antalet som olovligen skickats till fronten kan vara högre.

– Med den stora mobiliseringen skulle det inte förvåna mig om siffrorna faktiskt är högre, säger han.

I Ryssland har det under en tid ryktats om att en ny mobiliseringsvåg är nära förestående. Kreml har förnekat att så är fallet.

LÄS OCKSÅ: HRW: Ukraina använder förbjudna minor

LÄS OCKSÅ: Officiellt från Ukraina: EU-toppmöte i Kiev

LÄS OCKSÅ: Wagner-avhoppare i Oslo: Fanns ingen plan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.