Australiens premiärminister Scott Morrison går mot en "mirakelseger". Här håller han vad som får betecknas som ett segrartal inför partikamrater, flankerad av sin fru och sina döttrar.
Australiens premiärminister Scott Morrison går mot en "mirakelseger". Här håller han vad som får betecknas som ett segrartal inför partikamrater, flankerad av sin fru och sina döttrar.

Morrison mot "mirakelseger" i Australien

Australiens sittande regering går – tvärt emot prognoserna – mot en valseger.

ANNONS
|

Redan när mer än hälften av drygt 17 miljoner röster hade räknats gick det preliminära resultatet på tvärs med opinionsundersökningarnas förutsägelser. Det liberalkonservativa blocket avgår med segern, även om det är oklart om premiärminister Scott Morrison får en absolut majoritet i parlamentet.

I ett segertal inför partikamrater hyllar premiärministern de "tysta australier" som han anser fällde avgörandet.

- Den här kvällen handlar inte om mig eller ens om Liberala partiet. Den här kvällen handlar om varenda australier som förlitar sig på att deras regering sätter dem först.

ANNONS

"Inga falska förhoppningar"

Laborledaren Bill Shorten erkände sig relativt tidigt besegrad.

- Utan att hålla fast vid några falska förhoppningar, när det ännu är miljoner röster som ska räknas och viktiga mandat som ska fastställas, så är det uppenbart att Labor inte kommer att kunna bilda nästa regering, säger han enligt det australiska etermediebolaget ABC.

Samtidigt meddelar han att han inte kommer att ställa upp för omval till partiledarposten.

Enligt den nationella valkommissionen har regeringspartierna hittills erövrat 72 mandat – och det krävs 76 för absolut majoritet.

Joggingtur och korvgrillning

Varmkorv, ringlande köer och gott humör speglade de första timmarna av valdagen, där såväl partiledare som de röstande pustade ut efter en intensiv valrörelse.

Bill Shorten inledde dagen med en joggingtur i gryningen i Melbourne. Efteråt mötte han pressen och erkände viss spänning.

- Jag är nervös, det är en stor dag, sade Shorten innan några preliminära resultat hade offentliggjorts.

ANNONS

Premiärminister Scott Morrison tillbringade morgontimmarna med att grilla korv i Launceston, Tasmanien. Platsen var inte slumpmässigt vald, opinionsundersökningarna har visat det är väldigt jämnt mellan blocken på ön söder om det australiska fastlandet.

Inte heller det som låg på grillen hade lämnats åt slumpen. Korvätande har blivit något av en ny tradition i det australiska valet, allt för att locka de röstande till vallokalerna. Att rösta är obligatoriskt i landet, och maten är ett sätt att få upp mungiporna. Enligt 7news har drygt 1800 vallokaler bjudit på korv eller annat grillat.

Ekonomi och miljö

Där liksom i övriga delar av landet har avgörandet stått mellan miljön och ekonomin.

Morrison har fokuserat sin kampanj på ekonomin, och hjälpts av bilden av Labor som ett sänke för ekonomin, och dåliga på att klara statsfinanserna.

Bill Shorten har å sin sida siktat in sig på miljön. Australien har i stor utsträckning märkt av klimatförändringarna, och miljöfrågorna tros kunna få annars konservativa väljare på landsbygden att rösta rött.

TT-Reuters-AFP

Fakta: Politik i Australien

Australien är en förbundsstat sammansatt av sex delstater och två så kallade territorier. Delstaterna, och numera även de båda territorierna, är delvis självstyrande.

Landets statsöverhuvud är formellt den brittiska drottningen Elizabeth II – i Australien representerad av en generalguvernör, för närvarnade sir Peter Cosgrove.

Det federala tvåkammarparlamentet ligger i huvudstaden Canberra.

Representanthuset består av 150 ledamöter. Varje ledamot väljs på högst tre år genom majoritetsval i enmansvalkretsar.

Senaten består av 76 senatorer, tolv per delstat och två var från territorierna (Canberra och Northern Territory). Senatorerna väljs på sex år, hälften av platserna är öppna för val var tredje år. Undantaget är senatorerna från territorierna som sitter i tre år.

Lagstiftningsarbetet utförs främst av representanthuset, men senaten har långtgående befogenheter att stoppa nya lagar.

Delstaterna har egna guvernörer, författningar, parlament och regeringar. Flertalet delstater har tvåkammarparlament och mandatperioderna varierar mellan tre och fyra år. Delstaterna får lagstifta i alla frågor utom de som är enbart federala angelägenheter (till exempel utrikes- och försvarspolitik). Federal lag gäller dock över delstatslag.

Politiken i Australien domineras sedan länge av Australian Labor Party (Arbetarpartiet) och en borgerlig koalition mellan Liberal Party of Australia (Liberala partiet) och National Party of Australia (Nationella partiet).

Efter sex år med Labor vid makten återkom den borgerliga koalitionen i regeringsställning efter parlamentsvalet 2013 och valdes om 2016.

Att rösta är obligatoriskt i Australien och personer på sofflocket riskerar böter.

Källor: Australiska parlamentet, Landguiden/UI

ANNONS