Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Republikanen Roy Moore.

Moore förlorade valet i Alabama

Delstaten Alabama bekräftar Doug Jones seger i Alabamas fyllnadsval till USA:s senat. Ett klagomål i elfte timmen från förloraren, republikanen Roy Moore, avvisades av en domare.

Doug Jones blir därmed den förste demokraten på ett kvarts århundrade att vinna en senatsplats för Alabama. Det innebär också att Republikanernas majoritet i senaten krymper till 51 av de 100 platserna.

Roy Moore lämnade i går in ett klagomål över valresultatet till en domstol i Alabama. Moore förlorade med 48,4 procent av rösterna mot Doug Jones 49,9 procent, vilket motsvarar en marginal på 21 000 av 1,3 miljoner röster. Moores läger hävdar att valet kan ha varit riggat och kräver en granskning.

Domaren John Hardwick avvisade Moores överklagande, rapporterar CNN.

Jones förväntas sväras in i senaten i början av januari.

Moore var inställd på en promenadseger tills han anklagades för sexuella trakasserier mot unga kvinnor under 1970-talet, varav minst en hävdar att hon var minderårig när övergreppet skedde. Moore har med kraft förnekat uppgifterna.

Roy Moore har bland annat påstått att attackerna den 11 september 2011 kan ha inträffat på grund av en bristande gudstro och han har argumenterat för att muslimer inte ska tillåtas inneha offentliga ämbeten.