Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demokratiska partiets kandidat Moon Jae-In gick segrande ur kampen om presidentposten.

Moon står inför många utmaningar

Den liberale kandidaten Moon Jae-In vann presidentvalet i Sydkorea med bred marginal.

Valsegern var helt och hållet väntad, men det som är oväntat är att det rapporteras att han kommer att tillträda redan i morgon (onsdag), säger Gabriel Jonsson, docent och Koreakännare vid Stockholms universitet, till TT.

- Han vill komma i gång med politiken som den ska fungera, att man startar på ny kula igen. Det är en markering om att nu gör vi någonting annat än vad som varit fallet i flera månader. Men självklart påverkas ju en sittande president av det som har hänt och förändringar kommer inte från en dag till annan, så han har ingen lätt uppgift, säger Gabriel Jonsson.

I och med presidentvalet kan sydkoreanerna också gå vidare efter månader av politisk turbulens som tvingade förre presidenten Park Geun-Hye att avgå. Landet har befunnit sig i ett vakuum som uppstod då Park anklagades för inblandning i en omfattande korruptionshärva. Hon sitter nu bakom lås och bom i väntan på rättegång.

Nya vindar

Gabriel Jonsson säger att man inte ska ha överdrivna förväntningar på att Moon snabbt kan vända situationen med ett utbrett missnöje med politikerna.

- Men eftersom situationen har varit så besvärlig i över ett halvår efter den här skandalen med presidenten, så tror jag att alla vill att det ska råda nya vindar på så sätt att man har en president och man kommer i gång med politisk verksamhet på annat sätt än det som har rått under alla månaderna efter att skandalen med presidenten bröt ut i oktober, säger han.

Moon har ett uttalat mål att minska de familjeägda konglomerat som dominerar Asiens fjärde största ekonomi.

- Det är besvärligt. Han är inte den första presidenten som sagt detta. Problemet är att de svarar för en stor del av landets ekonomi och att det finns en allians mellan politisk och ekonomisk makt. Staten har ju understött de här stora företagen länge som gör det svårt att bryta, säger Gabriel Jonsson.

Många utmaningar

Den 64-årige människorättsadvokaten Moon har många problem att lösa. De ökande spänningarna i regionen med Nordkoreas utveckling av kärnvapen står högt på dagordningen.

- Situationen är så spänd nu efter tio år av konservativa regeringar som velat sätta hårt mot hårt. Han har aviserat att återinföra den här mjukare så kallade solskenspolitiken mot Nordkorea. Men det kommer inte att visa sig med en gång vad som sker, utan man får vänta ett tag innan man kan säga vad det betyder, säger Gabriel Jonsson.

Kina måste dessutom blidkas efter Sydkoreas plan att flytta det omstridda robotförsvarssystemet THAAD närmare Kinas gräns. Moon väntas driva en mindre konfrontativ politik gentemot grannen i norr.

- Kina och Sydkorea har väldigt omfattande ekonomiska förbindelser som i viss mån har tagit skada av det som hänt, för det kommer färre kinesiska turister och möjligheterna att framföra koreansk kultur, musik, konserter och sådant har minskat i Kina efter att den här frågan blev aktuell under sommaren 2016. Det är så att säga inte oproblematiskt, men det kan inte bli sämre än det är nu. Problemen ligger mer på ett politiskt än på ett ekonomiskt plan, säger Gabriel Jonsson.

Unga väljare

Med alla rösterna sammanräknade fick Moon 41,1 procent, enligt valkommissionen. Den konservative utmanaren Hong Joon-Pyo fick 24 procent följd av mittenkandidaten Ahn Cheol-Soo med 21,4 procent.

Många har förtidsröstat, och myndigheterna har bedömt att valdeltagandet kan vara det högsta på 30 år, delvis på grund av många unga väljare. Men ett starkt politiskt missnöje har också rotat sig bland befolkningen.

- Jag är så besviken på Park och hela etablissemanget, säger Kim Kyung-Min, 24, som har förtidsröstat, enligt nyhetsbyrån AFP.