Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: J. David Ake
Bild: J. David Ake

Molnet över Vita huset mörknar

Ljusen i granarna glittrar, dekorationerna har ett patriotiskt tema, maten har börjat tillredas och familjen välkomnas för ett tidigt firande. Men julstämningen vägrar att infinna sig. Molnet över Vita huset mörknar. Robert Muellers Rysslandsutredning hotar.
Bild: Andrew Harnik
Bild: Andrew Harnik

DONALD TRUMP

President, USA

Det var enkelt att gena i kurvorna under valrörelsen. Att kräva fängelse för Hilllary Clinton på kampanjmötena. Och att ropa på hjälp från Ryssland för att kunna hacka Clintons mejl och låta medarbetare och familjemedlemmar sköta kontakterna med ryssar som lovade att blanda sig i presidentvalet. Lagens långa arm var på betryggande avstånd och känslan infann sig antagligen att allt var möjligt på samma sätt som i dokusåpan i tv där det räckte att meddela ” du är avskedad” för att ändra regler och färdvägar.

Då fanns det inga begränsningar. Nu är det en annan historia. Juridiken i form av Robert Muellers Rysslandsutredning närmar sig Vita huset. Många av Trumps tidigare medarbetare har fallit på eget grepp och insett att de måste samarbeta med Mueller i utbyte mot strafflindring. Trump insisterar att han för länge sedan friats av alla utredningar. Men det är han ensam om. Och anonyma källor i Vita huset hävdar att han just inför julhelgen insett att riksrätt snart kan ligga i korten.

Det offentliga försvaret inför tv-kamerorna är en sak. Men vad tänker Donald Trump när han ensam tittar på sina favoriter i Fox News och twittrar dygnet runt, med undantag av den korta nattvilan? Är han då lika säker på att han klarar sig undan? Trump firar inte jul i Vita huset utan på egendomen Mar - a -Lago i Florida. Knappast en lugn och problemfri helg.

Bild: Andrew Harnik
Bild: Andrew Harnik

ROBERT MUELLER

Utredare av Rysslandsspåret

Han har innehaft de höga posterna som chef för den federala polisen FBI och som ansvarig för uppbyggandet av det amerikanska kontraspionaget efter terrordåden 2001. Han har arbetat både under republikanen George W Bush och demokraten Barack Obama. Har dessutom varit advokat i privata välrenommerade advokatbyråer och aldrig förlorat ett viktigt mål.

Men trots den högprofilerade karriären är Robert Mueller påfallande anonym. Han har inte yttrat sig offentligt sedan han utnämndes till utredare av i stort sett eniga demokrater och republikaner.

Mueller har skaffat sig ett team av jurister som skickligt manövrerat sig fram bland Trumps familjemedlemmar och tidigare medarbetare. Han har sedan i skriftliga uttalanden låtit meddela att de förhörda bidragit med betydande information.

Exakt vad det betyder är oklart eftersom inga detaljer släppts ut. Men slutsatsen är ändå att Muellers jättepussel är på väg att bli klart och att de sista bitarna snart faller på plats. Donald Trump sade till en början att han när som helst var beredd att träffa Mueller för att förhöras öga – mot – öga. Någon fick till slut Trump att förstå att det inte var en bra idé. Risken är överhängande att ljuga under ed och att snärja in sig i lögner och halvsanningar. Nu har istället Trumps advokatteam svarat skriftligt på de frågor som Mueller också skriftligen sänt över. Vilka frågorna är och hur svaren formulerats är än så länge okänt.

Robert Mueller har fokus på Trump sedan han snävat in utredningen. När utredningen presenteras är okänt.

Bild: Andrew Harnik
Bild: Andrew Harnik

JARED KUSHNER

Svärson och närmaste rådgivare

När Watergateutredningen kom allt närmare Vita huset var det rådgivarna som föll som käglor. Richard Nixon verkade inte särskilt bekymrad. De var nära medarbetare och ingenting annat. De kunde offras och möjligheten fanns fortfarande att presidenten inte skulle dras med i fallet.

Men Donald Trumps rådgivare är också familjemedlemmar vilket komplicerar det hela. Om Jared Kushner åtalas är det inte bara presidentens närmaste medarbetare som råkar illa ut. Det är hans svärson, som är gift med favoritdottern Ivanka, som ställs inför rätta. Även Ivanka är anställd i Vita huset.

Jared Kushner skulle lösa Mellanösternkonflikten, var det tänkt. Donald Trump meddelade att ingen, förutom svärsonen, hade den kompetensen. Jared Kushner övertalade Trump att göra sitt första statsbesök som nyvald president i Saudiarabien. Landet är, enligt Kushner, nyckeln till fred och stabilitet i regionen. Men det bar sig inte bättre än att den nye saudiske makthavaren, kronprins Mohammed bin Salman, MBS, beslutade att journalisten Jalmal Khashoggi skulle mördas. Trump vägrar att godkänna underrättelsetjänsten CIA:s analys att MSB dirigerat mordet i realtid. Kushner sägs också ha haft nära kontakt med MBS för att lägga upp en historia om att han inte var inblandad.

Saudiarabien är ett farligt sidospår för Kushner men det har inte med Rysslandsutredningen att göra.

Här handlar det istället om mötet med ryssar i Trump Tower som lovade skadlig information om Hilllary Clinton under valrörelsen. De påstod att de kunde leverera vad som behövdes för att Trump skulle vinna valet.

Så vad händer om Jared Kushner snärjs i Rysslandsutredningen? Kommer svärfar presidenten då att benåda honom i förväg? Åtal och fängelse är till för rådgivare som inte tillhör familjen. Inte för den favoriserade svärsonen.

Bild: Andrew Harnik
Bild: Andrew Harnik

DONALD TRUMP JR

Son och affärskompanjon

Donald Trump jr finns inte med i politiken. I alla fall inte längre. Men han var det under presidentvalskampanjen då det gällde att dra fram så mycket nedsättande som möjligt om Hilllary Clinton.

Ryska kontakter lovade att de hade vad som behövdes. Donald jr fanns med vid mötet i Trump tower. När sammankomsten först avslöjades hävdade sonen Trump att det inte handlat ett dugg om smuts om Hilllary utan att diskussionen istället gällt adoptioner av barn från Ryssland till USA, något som hamnat på is efter de amerikanska sanktionerna införts mot Ryssland.

Nåväl, den amerikanska underrättelsetjänsten ligger inte på latsidan när det gäller att avlyssna ryssar som kan verka intressanta. När de ryska besökarna i Trump tower avlyssnades kom så att säga Donald Trump jr med på köpet. Därmed fanns det bandinspelningar på vad som avhandlats och sonen Trump tvingades medge att ämnet Hilllary kommit upp fast det inte lett till något konkret.

Här finns också frågetecken om vem som egentligen kom på att ljuga om adoptionerna. Kanske Donald Trump personligen, kanske någon annan nära som blev inblandad.

I vilket fall som helst är det just här som Donald jr har problem. Och det faktum att han, tillsammans med brodern Eric, sköter Trumpimperiets affärer medan pappa är president gör inte saken enklare.

Här finns uppgifter om att Trump och hans affärsstab hade nära kontakter med ryska intressen för att om möjligt bygga ett Trump tower i Moskva också under valrörelsen. Donald jr förnekar att så var fallet men pappa har skrutit om hur rik han blivit både på saudiska och ryska gäster på sina amerikanska hotell.

Och samma sak gäller för Donald jr som för Jared Kushner. Kan Donald Trump låta sin son ställas inför rätta och i värsta fall hamna i fängelse? Eller är det benådning som är det troligaste också i det här fallet?

Bild: Maxim Shemetov
Bild: Maxim Shemetov

VLADIMIR PUTIN

President, Ryssland

Är det Rysslands president Vladimir Putin som avgör sin amerikanske kollega Donald Trumps öde?

Hittills har Putin förnekat all inblandning i den amerikanska valrörelsen. Stående sida vid sida med Putin i Helsingfors i somras sade Trump att han litar på den ryske presidenten. Han litar således inte på de amerikanska underrättelsetjänsterna som alla slagit fast att Ryssland agerade för att påverka valet.

Ryssland lyssnade uppenbarligen på uppmaningarna från Trump att hacka Hilllary Clintons mejl. Strax därefter visade det sig att demokraternas kampanjhögkvarter hackats och det var Wikileaks som såg till att materialet nådde ut. - Jag älskar Wikileaks, försäkrade då Donald Trump. Att Ryssland är oskyldigt tror inte underrättelsetjänsterna och bland dem finns den nederländska som följt hackningsströmmarna. Wikileaks antas ha fört ut det som ryssarna kom åt.

Donald Trump har omväxlande odlat och fryst kontakten med Vladimir Putin. Senast ställde han in sitt möte med Putin vid G 20 mötet i Buenos Aires. Men det finns samtidigt en inbjudan till Putin att komma på statsbesök i Washington i början av nästa år.

När Trump tillfälligt vände Putin ryggen valde den ryske presidenten istället att göra high five med den saudiske kronprinsen som anklagats för att ha beställt mordet på Jamal Khashoggi.

Putins gamla erfarenheter som KGB-chef passar väl in. Han är en van maktspelare både offentligt och bakom kulisserna.

Hittills har Putin förnekat all rysk inblandning i det amerikanska valet, trots att fingeravtrycken är överväldigande bevismaterial. Trump är på samma linje. Men om Trump inte visar sig vara den samarbetspartner som Putin förväntade sig av den nye presidenten? Vad gör Putin då? Klart är att han också har ett avgörande finger med i spelet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.