Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moldaviens president Igor Dodon, ledare för Socialistpartiet, i samband med att han röstade.

Moldaviens president varslar om val – igen

I skuggan av starka indikationer på valfusk fick inget parti egen majoritet i parlamentsvalet i Moldavien. President Igor Dodon varnar för att det snart kan vara dags att gå till valurnorna igen i det land som väger mellan att luta sig mot EU eller Ryssland.

När nästan alla röster räknats hade det Rysslandsvänliga Socialistpartiet, som leds av Dodon, tagit 35 av 101 platser i parlamentet, enligt den nationella valkommissionen.

Det regerande Demokratiska partiet – lett av oligarken Vladimir Plahotniuc och som säger sig vilja ha goda kontakter med både Moskva och Bryssel – har 30 platser. Den EU-vänliga koalitionen Acum står på 26 platser.

Experter spår att söndagens val följs av en instabil period politiskt. Socialistpartiet och Acum har uteslutit samarbete med andra partier. Enbart Demokratiska partiet har sagt sig vilja inleda samtal om en möjlig koalition.

Bussats in

President Dodon förutspår att det blir svåra koalitionsförhandlingar och omflyttningar i det politiska landskapet, och att invånarna snart kanske får uppsöka valurnorna igen.

- Om det ska bli ett parti med avhoppare från en annan sida är det bättre att hålla tidiga val med en gång, säger han.

I Moldavien, med 3,5 miljoner invånare, vill många behålla den nära relationen till Ryssland medan andra vill närma sig EU.

Både Dodon och den EU-förespråkande oppositionsledaren Andrei Nastase hävdar att Demokratiska partiet har riggat röstandet i samarbete med styret i utbrytarregionen Transnistrien. Där öppnade de separatistiska myndigheterna inga vallokaler, men invånarna har moldavisk rösträtt och enligt anklagelserna hämtades stora grupper upp med bussar för att åka och rösta.

Köpt röster

Demokratiska partiet säger i sin tur att Socialistpartiet köpt röster i Transnistrien. Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) säger att det finns starka indikationer på att röster har köpts.

Moskva, som stödjer separatisterna i Transnistrien, har slutit upp bakom Igor Dodon, som är en nära allierad till den ryske presidenten Vladimir Putin.

OSSE rapporterar också anklagelser om politisk press på offentligt anställda och om missbruk av statliga resurser.

Myndigheterna sätter valdeltagandet till 49,2 procent – det lägsta hittills i landets historia.