Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Modernas vaccin 93 procent effektivt ett halvår efter dos två

Moderna uppger att deras covid-19-vaccin ger kroppen ett starkt skydd även sex månader efter vaccinationen. Företaget menar att man då har ett 93-procentigt skydd.

Det har den senaste tiden pratats om hur vaccinernas effektivitet minskar med tiden. För Modernas vaccin tycks skillnaden efter ett halvår dock vara högst marginell, att döma av de studieresultat som företaget presenterade på torsdagen.

Moderna uppger att vaccinet är 93 procent effektivt sex månader efter andra dosen, att jämföra med den 94-procentiga effektivitet som vaccinet visade i sin fas 3-studie före godkännandet.

– Vi är glada över att vårt covid-19-vaccin visar en hållbar effektivitet på 93 procent efter sex månader, men vi inser att deltavarianten är ett betydande nytt hot så vi måste fortsätta vara vaksamma, säger Stéphane Bancel, vd för Moderna, i ett pressmeddelande.

Utvecklar ny boosterdos av vaccinet

Företaget arbetar med att ta fram en uppdaterad version av vaccinet. Enligt Moderna uppvisar det uppdaterade vaccinet hittills starka resultat mot de särskilt uppmärksammade virusvarianter som nu cirkulerar.

Moderna räknar med att skyddseffekten för de som vaccinerats under våren kommer att avta till vintern och att en påfyllnadsdos då behövs, enligt Reuters.

Resultaten som Moderna presenterar är starkare än de som Pfizer-Biontech uppgav för sitt covid-19-vaccin häromveckan. Pfizer-Biontech menade då att effektiviteten för deras vaccin minskade från 95 procent till omkring 84 procent efter ett halvår.

LÄS MER: Besked: Troligtvis tredje dos av vaccin mot covid-19 nästa år

LÄS MER: EU tecknar vaccinavtal med Novavax

LÄS MER: Över en miljon doser coronavaccin kasserade i USA – färre bokar tid

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.