Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/11

Modelegendaren Karl Lagerfeld är död

Franska Le Figaro rapporterar att designern och modeskaparen Karl Lagerfeld har gått bort, 85 år gammal.

Tidningen skriver att Lagerfeld har dött under tisdagen. Han blev 85 år gammal.

Modeskaparen i ikoniskt vitt hår, hästsvans, svarta solglasögon och mörk kostym har lett modehuset Chanel som chefsdesigner sedan 1983. Han har också haft ett eget modehus, Karl Lagerfeld, sedan 1984. Han har även samarbetat med modehusen Valentino, Fendi och svenska Orrefors.

Det var även Lagerfeld som startade traditionen att som lyxmärke samarbeta med H&M för en begränsad klädkollektion. 2004 släpptes kläderna signerade modeskaparen och som såldes hos H&M. Sedan dess har klädjätten släppt minst en kollektion om året där en känd lyxdesigner sätter sin prägel på kläderna men för ett billigare pris.

Enligt Le Figaro föddes Lagerfeld i tyska Hamburg 10 september 1933, även om han alltid var hemlighetsfull kring vilket datum han egentligen föddes.

Ryktena om hans hälsa ska ha florerat under en tid då han har missat flera stora modeevent, som bland annat Chanel´s vår- och sommarvisning.

Han ska ha förts till sjukhus på måndagen och avlidit på tisdagsmorgonen.

Sörjande har börjat lägga blommor utanför Chanels huvudkontor i Paris, för att hedra honom.

Victoria Beckham sörjer Karl Lagerfeld.. Bild: Thibault Camus

Vouges legendariska chefredaktör Anna Wintour, skriver bland annat att han var strålande, rolig, snäll och generös. Och att hon kommer att sakna honom mycket.

Hyllningar

Instagram svämmar över av inlägg som hedrar modelegendaren. Kris Jenner, mamma till Kardashiandöttrarna, Christer Lindarw, Martina Bonnier, Kylie Minogue, supermodellerna Giselle Bündchen och Emma Wiklund är bara några av dem som hedrar honom i sociala medier.

Victoria Beckham sörjer på Instagram "Så otroligt ledsen att höra detta. Karl var ett geni och alltid så snäll och generös mot mig både personligen och professionellt. Vila i frid".

Modeskaparen Donatella Versace skriver "Vi kommer aldrig att glömma din otroliga talang och oändliga inspiration. Vi lärde oss alltid av dig".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.