Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
USA:s finansminister Steven Mnuchin. Arkivbild.

Mnuchin: Sanktioner kommer mot Putin-nära

Finansdepartementet i USA har publicerat en lista över framstående ryska affärsmän och politiker som står nära president Vladimir Putin. USA framhåller att det inte är en sanktionslista – men finansminister Steven Mnuchin förutspår samtidigt nya sanktioner inom kort.

- Inom en snar framtid kommer ni att få se ytterligare sanktioner, säger han under en utfrågning i senaten.

På finansdepartementets lista finns 114 politiker och företagsledare. I det sjusidiga dokumentet hittas bland andra utrikesminister Sergej Lavrov, premiärminister Dmitrij Medvedev samt högt uppsatta tjänstemän inom underrättelsetjänsten och chefer för statliga bolag som Rosneft och Sberbank. Av de 114 är 96 oligarker, varav många står Putin nära, rapporterar Reuters.

Mnuchin sade att nya sanktioner mot ryska företrädare är på gång, och försökte övertyga demokratiska senatorer om att Vita huset inte backar.

Men listan handlar alltså ännu inte om några ekonomiska sanktioner, enligt Washington.

Hot kan räcka

Susanne Oxenstierna, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, säger att ett hot kan vara väl så effektivt.

- I sanktionssammanhang kan det räcka. De behöver inte genomföras för att ha effekt, säger Susanne Oxenstierna, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Syftet med att lista en så stor del av de mest kända medlemmarna av den ryska politiska och ekonomiska eliten är fortfarande höljt i dunkel, enligt forskaren Martin Kragh.

- Listan har inga praktiska implikationer. Ett antal av personerna är inte heller kända som hökar eller för att ha någon roll i Ukrainakonflikten, i Syrien eller när det gäller amerikansk valpåverkan, säger Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

"Otroligt opraktiskt"

Sanktioner mot exempelvis utrikesministern eller premiärministern är inte särskilt troliga, enligt Oxenstierna.

- Det går att hota vem som helst. Men att lägga sanktioner mot dem skulle ju stänga dörren till fortsatt dialog med landet. Det vore otroligt opraktiskt och osannolikt, säger hon.

Putin beskriver publiceringen av listan som en ovänlig handling, men säger att Ryssland inte planerar några svarsåtgärder.

Presidenten konstaterar att relationerna mellan länderna ställs inför ytterligare en utmaning, men att Moskva vill se förbättrade band.

- Vi vill upprätta långsiktiga och stabila relationer, säger Putin enligt nyhetsbyrån Reuters.

Schumer kritiserar

I augusti i fjol skrev USA:s president Donald Trump motvilligt under ett nytt sanktionspaket som hade röstats fram av den amerikanska kongressen – trots att han ansåg att det hade allvarliga brister. Med de sanktionerna straffas Ryssland för misstänkt inblandning i det amerikanska presidentvalet och annekteringen av Krim.

Den demokratiske minoritetsledaren i senaten, Chuck Schumer, säger att sanktioner är obligatoriska eftersom beslutet tagits i senaten. Han attackerar Trump för att denne inte genast slår till med sanktionsvapnet.

- Detta är en extrem åsidosättande av plikten av president Trump, som verkar mer inriktad på att undergräva rättsstatsprincipen i det här landet än att stå upp emot Putin.