Oppositionsledaren Nelson Chamisa hälsas av anhängare när han på torsdagen besökte offer för onsdagens våldsamheter på ett sjukhus i Harare.
Oppositionsledaren Nelson Chamisa hälsas av anhängare när han på torsdagen besökte offer för onsdagens våldsamheter på ett sjukhus i Harare.

Mnangagwa leder presidentvalet i Zimbabwe

Sittande presidenten Emmerson Mnangagwa leder rösträkningen i Zimbawes presidentval, men valkommissionen dröjer med att utropa segrare. Tidigare sade oppositionsledaren Nelson Chamisa att han vunnit valet, som följts av oroligheter med minst sex dödoffer..

ANNONS
|

Emmerson Mnangagwa leder stort när valkommissionen i en utdragen presskonferens redovisat resultatet i nio av tio provinser, rapporterar Reuters. Mnangagwa har fått 2,15 miljoner röster mot 1,93 miljoner för oppositionsledaren Nelson Chamisa.

Valkommissionen har tagit paus och ska om en stund redovisa den tionde provinsen samt utropa segrare.

Både Mnangagwa och Chamisa har tidigare gjort anspråk på att ha vunnit måndagens presidentval. Chamisa manade vid en presskonferens sina anhängare till lugn och att invänta firandet av hans valseger.

- Herr Mnangagwa vet att han har förlorat valet. Om han hade vunnit skulle resultatet ha tillkännagetts för länge sedan, men de försöker frisera siffrorna för att föra fram påhittade och falska resultat, sade Chamisa.

ANNONS

I onsdags anklagade han det styrande partiet Zanu-PF för att försöka rigga valet, men utan att anföra några bevis.

Tidigare under torsdagen sade MDC:s jurist Denford Halimani till Reuters att polisen gjort husrannsakan på partiets högkvarter, gripit 16 personer ovh tagit datorer och dokument i beslag.

- Kanske är det en skrämseltaktik, säger Halimani.

Sex döda

I onsdags utbröt våldsamheter i huvudstaden Harare. Tre personer dödades då militären öppnade eld mot demonstranter. På torsdagen meddelar polisens talesperson att antalet döda stigit till sex sedan svårt skadade avlidit på sjukhus.

Talespersonen säger också att det spända läget, i synnerhet i huvudstaden Harare, gör att arméns närvaro fortfarande är nödvändig för att upprätthålla säkerheten.

Soldaternas ingripande har upprört känslorna hos många.

- De visar sitt sanna jag. I november trodde vi att de var vår räddare, men de lurade oss, säger tidningsförsäljaren Farai Dzengera, syftande på soldaterna, som i slutet av förra året hyllades på gatorna sedan den tidigare ledaren Robert Mugabe tvingats bort från makten.

ANNONS

President Emmerson Mnangagwa säger att han vill se en oberoende utredning av dödsskjutningarna.

- Vi tror på transparens och ansvarsutkrävande. De som är ansvariga ska identifieras och lagföras, säger Mnangagwa och nämner även att regeringen för en dialog med oppositionen.

Annorlunda ton

Det är ett delvis annorlunda tonläge jämfört med hur regeringen uttalade sig på onsdagskvällen, då inrikesminister Obert Mpofu lovade hårdare tag efter oroligheterna.

- Oppositionen har kanske tolkat oss som svaga. Jag tror att de testar vår styrka, och jag tror att de begår ett stort misstag, sade han då.

Efter onsdagens dödsskjutningar har en rad länder liksom FN har manat till återhållsamhet. Den mellanstatliga organisationen Samväldet uppmanar kommissionen att meddela presidentvalsresultatet så fort som möjligt.

Våldet är ett bakslag för Mnangagwa som har hoppats att valet skulle ge hans regering legitimitet och hjälpa till att tvätta bort bilden av Zimbabwe som ett land präglat av korruption och ekonomisk kollaps.

ANNONS

Valet är det första sedan militären tvingade Robert Mugabe att lämna presidentposten i november, efter fyra årtionden av auktoritärt styre.

Rättad: I en tidigare version av texten fick Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa sitt namn felstavat.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Valet i Zimbabwe 2018

Den 30 juli hölls allmänna val och presidentval i Zimbabwe.

Oppositionspartiet har riktat kritik mot regeringspartiet och varnat för valfusk. Regeringen har dock gett upprepade löften om att presidentvalet ska vara transparent, fritt och rättvist.

EU:s valobservatörer i Zimbabwe bedömer valet som mer demokratiskt legitimt än tidigare val i landet, men pekar samtidigt på problem som undergräver resultatets trovärdighet.

I onsdags dödades tre personer i samband med oroligheter i huvudstaden Harare, sedan det stod klart att regeringspartiet Zanu-PF får en kvalificerad majoritet i parlamentet, vilket möjliggör grundlagsändringar.

Källor: AFP, TT

ANNONS