Qatars emir: Redo för dialog om krisen

Förenade arabemiraten välkomnar Qatars beslut att ändra sina antiterrorlagar. Det är ett av de första positiva tecknen från Förenade arabemiraten och de tre andra arabländer som införde sanktioner mot Qatar förra månaden. Qatars emir säger sig vara redo för dialog.

ANNONS
|

Saudiarabien, Egypten, Bahrain och Förenade arabemiraten har isolerat det lilla landet med motiveringen att Qatar stöttar terrorism. För att motbevisa anklagelserna har Qatar nu skapat regler för att bland annat definiera terrorism och frysa terrorfinansiering.

På fredagskvällen höll emiren i Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani, för första gången sedan krisen seglade upp ett tv-sänt tal. Han sade att Qatar inte bekämpar terrorism för att andra har uppmanat till det, utan för att de själva tror på det. Han anser också att kampanjen mot landet uppenbart är planerad sedan tidigare.

ANNONS

Qatar är redo för dialog, förutsatt att framtida lösningar respekterar landets suveränitet. Men trots sanktionerna så pågår livet som vanligt i Qatar, sade emiren.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson är också nöjd med Qatars ansträngningar och uppmanar arabländerna att lyfta blockaden.

TT-Reuters

Fakta: Qatar

Stat och emirat på Arabiska halvöns östkust, med landgräns mot Saudiarabien i söder. Huvudstaden Doha har drygt 500000 invånare.

Statsöverhuvud är emiren Tamim bin Hamad Al Thani, som har all makt. Politiska partier är förbjudna och det finns inget parlament. Oljeproduktion står för en stor del av landets BNP.

Statsreligion är islam. Den dominerande inriktningen är en strikt, sunnimuslimsk tolkning, av islam som kallas wahhabism.

Andelen shiamuslimer beräknas till mellan 5 och 15 procent.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS