Mittenpolitiker ratar Sarkozy

ANNONS
|

Borgerlige mittenpolitikern François Bayrou, med 9 procent i presidentvalets första omgång, sa torsdag kväll att han tänker rösta på socialisternas kandidat François Hollande men att han inte ger sina väljare något råd. Ledningen i hans parti Modem samlades under torsdagen, och den är kluven mellan Hollande och att rösta blankt.

Partiet ratar i vart fall Sarkozy, en följd av presidentens inviter till högerextrema Nationella frontens väljare. Särskilt tungt väger det tal Sarkozy höll i söndags i Toulouse, enligt nyhetsbyrån AFP. Där sa han att det centrala i politiken nu är att återupprätta gränser. GP var med på mötet och återgav talet i måndagens tidning.

ANNONS

Sarkozys nya linje har inte gett något större utbyte hos yttersta högern. Nationella frontens ledare Marine Le Pen sa på första maj att hon röstar blankt utan att ge sina väljare något råd inför valet på söndag.

Inte heller tv-debatten i onsdags, som ansågs vara presidentens sista chans, gav skjuts åt Sarkozy. Han hoppades där knäcka Hollande, men debatten var jämn enligt de flesta kommentatorer.

Tonen i debatten var hätsk med anklagelser från båda två om att motparten ljög. Här var tittarna tydliga i sin dom. Enligt en mätning på torsdagen ansåg 44 procent att Hollande var mest sympatisk mot 26 procent för Sarkozy.

En ljusglimt för Sarkozy var att en opinionsmätning för första gången visade att gapet mellan kandidaterna krympt till 52,5 mot 47,5 procent.

Två andra mätningar, gjorda efter debatten, visade dock 53–47.

ANNONS