Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Misstanken: Falska tester förvärrade smittspridning

En hinduisk festival som i april lockade miljontals indiska pilgrimer misstänks ha bidragit till landets skenande coronasmitta.
Nu misstänker myndigheter att upp till 100 000 falska coronatest lett människor i villfarelsen att festivalen var säkrare än den egentligen var, skriver New York Times.

Indiska myndigheter har inlett en utredning mot dussintals privata laboratorier och företag som var inblandade i testningen under en religiös festival vid floden Ganges i delstaten Uttarakhand i april.

Miljontals pilgrimer hade samlats på festivalen Kumbh Mela, som tros vara en bärande orsak till den omfattande coronavåg som senare spreds till stora delar av landet, då många pilgrimer testades positivt sedan de återvänt hem.

LÄS MER: Coronasmitta bland vilda djur – landet stänger reservat

Samtidigt misstänker man att laboratorier och testningsföretag underrapporterat antalet positiva fall.

Enligt läkaren Arjun Singh Sengar, som ansvarade för testningen under festivalen i staden Haridwar, var endast 2 273 av 251 000 test i hans distrikt positiva.

Även experter har ifrågasatt siffrorna och menat att de positiva fallen varit underrapporterade och därför gett sken av att pilgrimen var säker, trots att den stora folksamlingen utgjorde en utmärkt grogrund för viruset att sprida sig.

Misstanken: Falska namn fylldes i

En rapport som lokala myndigheter sammanställt tyder på att minst 100 000 av de 400 000 tester som genomfördes under festivalen var falska.

Uppgifter gör också gällande att ansvariga företag fyllt i falska namn och adresser för att senare fakturera staten för tester som inte blev gjorda.

LÄS MER: 9 000 testades med återanvända PCR-test – flera gripna

Vissa av personerna som skrivits ned hade aldrig ens besökt staden.

Man har nu tillsatt en kommitté på fyra personer som nu utreder händelserna, uppger läkaren Arjun Singh Sengar.

– Initiala undersökningsresultat pekar på falska tester, säger han enligt New York Times.

Delstaten Uttarakhand har nu stoppat utbetalningar till de dussintals företag som misstänkts för bedrägeriet.

Indien har nära 30 miljoner smittade och 377 000 döda i covid-19, enligt Johns Hopkinsuniversitetet. Knappt 3,5 procent av befolkningen är fullvaccinerad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.