Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det blev kilometerlånga bilköer till när Danmark stängde alla broar och färjeläger till Själland i jakt på den misstänkte 39-åringen i september. Bild: Nils Meilvang

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Misstänkte norsk-iraniern "trevlig och social"

En trevlig och social person – eller en lönnmördare utsänd av Iran. Bilderna av den misstänkte mannen i 40-årsåldern går isär.

Den norska medborgaren av iranskt ursprung som häktats i Danmark, misstänkt för mordförsök på uppdrag av den iranska underrättelsetjänsten, nekar till anklagelserna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mannens identitet är totalt sekretessbelagd i Danmark, och han häktades bakom stängda dörrar den 22 oktober i Köpenhamn. Han greps i Göteborg den 21 oktober misstänkt för försök till mord och flyktingspionage. Då hade han varit anhållen i sin utevaro i Danmark sedan den 5 oktober. Enligt uppgifter till norska NRK ska mannen ha gripits på Landvetter.

Norska medier har i dag kartlagt den misstänkte mannen som är bosatt i Östlandsområdet i Norge. Han ska enligt medierna ha bott i Norge under lång tid.

Arbetar för internationellt it-företag

Han har själv uppgett att han har en mastergrad i it från Iran och är anställd som seniorutvecklare för ett större internationellt it-företag i Oslo, skriver Verdens Gang. Tidningen uppger även att han ska vara far till flera barn.

Mannen ska också ha registrerat flera enskilda firmor och ska ha grundat en förening. Han ska också i flera olika sammanhang uppträtt som representant för Iran i Norge.

Verdens Gang har intervjuat flera personer som haft kontakt med den misstänkte mannen under senare tid. Hans bekanta beskriver honom som "en helt vanlig person" som framstår som välutbildad och intelligent. Och han blir omtalad som en trevlig och social person, men också som en som inte gör så mycket väsen av sig.

Danska säkerhetspolisen har bilder

Skälet till att den danska domstolen totalt sekretessbelagt alla uppgifter om mannen beror på att det handlar om Danmarks förhållande till främmande makt, och att all offentlighet kan hota enskilda personer säkerhet, skriver Ekstrabladet. Domstolen har förbjudit danska medier att namnge eller publicera uppgifter som kan identifiera den misstänkte mannen.

Det var den danska säkerhetspolisen, PET, som observerade och fotograferade den misstänkte när han befann sig i närheten av en lägenhet i Ringsted, där ledaren för ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz) bor. Den mannen står under livvaktsskydd, eftersom Iran tänker försöka att likvidera honom, eftersom han av landet betraktas som terrorist, uppger PET.

Irans utrikesminister förnekade under tisdagen att landets underrättelsetjänst på något sätt skulle ha varit inblandade i fallet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.