Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Foto: Fernando Antonio/ AP Photo/Rick Bowmer

Misstänkt zika-skadade bebisar i Thailand

Fyra bebisar i Thailand kan ha fått mikrocefali genom zika-virus. Det misstänker landets myndigheter som nu utreder fallen, och stämmer det är det första gången som någon smittats via mygg i Sydostasien, rapporterar Reuters.

Tre bebisar och ett 36 veckor gammal barn som ännu inte fötts misstänks ha fått mikrocefali genom zika-virus i Thailand, det rapporterar Reuters. I flera av Sydostasiens länder har antalet fall av zika-virus ökat, och i Thailand finns flest. Sedan januari har 349 fall rapporterats där, varav 25 var gravida kvinnor. Men aldrig tidigare har man kunnat fastställa att zika-virus – som sprids via myggbett – har orsakat mikrocefali i Sydostasien.

Provsvar tidigast om två dagar

Landets hälsominister Piyasakon Sakolsatayadorn säger till Reuters att en noggrann utredning av de misstänkta microcefali-fallen kommer att göras, och att provsvaren kommer att dröja minst två dagar.

– Detta är ett känsligt ärende för Thailand, säger Piyasakon.

Tidigare har amerikanska hälsomyndigheter dragit slutsatsen att zika-infektioner hos gravida kan leda till mikrocefali hos barnet, som föds med ett onormalt litet huvud och riskerar att få svåra funktionsnedsättningar. Kopplingen mellan zika och mikrocefali blev känd i Brasilien förra året, där det finns fler än 1 600 fall som tros bero på att modern varit smittad under graviditeten.

Säger inte var de smittades

Enligt Piyasakon hade de tre bebisarna fötts med små huvuden, och ett ultraljud hade visat att det fanns risk att den ännu inte födda bebisen riskerade att ha det samma. Två av de fyra mödrarna hade diagnosticerats med zika-virus när de var gravida. Thailändska myndigheter vill inte säga var mammorna smittades, men säger att det inte är i huvudstaden Bangkok, rapporterar Reuters.

Det finns inget vaccin eller någon behandling mot zika, som orsakar lättare feber, utslag och röda ögon. Ungefär 80 procent av de som smittas har inga symptom alls, vilket gör det svårt för gravida att veta om de har fått infektionen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.