Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Misstänkt terrorattack i centrala Wien

Fyra personer har dött och flera skadades i ett terrordåd i centrala Wien under måndagskvällen. En misstänkt gärningsman har dödats av polis.
– Gärningsmannen var IS-sympatisör, säger landets inrikesminister Karl Nehammer.
14 personer har gripits.

Vid 20-tiden på måndagskvällen inleddes en terrorattack i Österrikes huvudstad Wien.

I närheten av en synagoga vid Schwedenplatz i de centrala delarna av staden öppnade misstänkta terrorister eld. Senare uppgav polisen att det skjutits vid ytterligare minst fem andra platser, bland annat den stora gågatan Graben. Många Wienbor befann sig ute under måndagskvällen då landet återinförde coronarestriktioner bara timmar efter dådet.

Två män och två kvinnor bekräftas ha dött och 14 personer vårdas på sjukhus. Flera av dem kämpar för sina liv, enligt Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz som kallar dådet ”en uppenbar islamistattack”. En av de skadade är en polisman. Wienpolisen bekräftar också att en misstänkt gärningsman har skjutits till döds av polisen.

Gärningsman sympatiserade med IS

Gärningsmannen beskrivs som en 20-årig österrikare med rötter i Nordmakedonien. Han ska ha velat resa till kriget i Syrien, och har varit av intresse för myndigheter tidigare, enligt Österrikes inrikesminister Karl Nehammer.

I samband med attacken poserade han enligt ministern på Instagram med skjutvapen, och uttryckte stöd för terrorrörelsen IS.

Enligt Österrikiska myndigheter misstänkts den ihjälskjutne 20-åringen ha haft medbrottslingar, men det är ännu oklart hur många det rör sig om. Polisen har genomfört razzior på flera platser i och runtom Wien och 14 personer ska ha gripits. Vad de är misstänkta för är i nuläget inte känt.

Utreds som terror

Christoph Mierau, talesperson för sjukvården i Wien, uppgav tidigare under måndagskvällen för public service-kanalen ORF att minst 15 personer har förts till sjukhus.

Tv-bilder från Wien visade hur tungt beväpnade poliser sökte igenom stadskärnan som allmänheten alltså har uppmanats att hålla sig borta från.

Människor uppmanas att fortsatt hålla sig borta från centrala Wien under tisdagen, gränskontroller stärks och barn behöver inte gå till skolan.

Enligt Karl Nehammer kommer soldater att skydda vissa platser i huvudstaden så att polisen kan koncentrera sig på vad som beskrivs som antiterrorinsatser.

Ministern beskriver gärningsmännen som väldigt välutrustade, i och med att de till exempel haft automatvapen.

Polisen i Wien har under måndagskvällen kontrollerat en rad personer under den pågående polisinsatsen. Bild: ROLAND SCHLAGER
Polisen i Wien har under måndagskvällen kontrollerat en rad personer under den pågående polisinsatsen. Bild: ROLAND SCHLAGER

Det är oklart om synagogan, där dådet uppges ha startat har varit målet för attackerna.

– Det går inte att säga i nuläget. Både synagogan på Seitenstettengasse och kontorsbyggnaden på samma adress hade stängt vid tidpunkten då de första skotten avlossades, skrev Oskar Deutsch, president för det judiska trossamfundet i Österrike på Twitter timmarna efter den första skottlossningen.

Under presskonferensen i natt skickade inrikesminister Karl Nehammer också ett budskap till personerna som ligger bakom dåden samtidigt som han tackade polisen för deras insatser.

– En sak måste vara klar. Vem som än attackerar en av oss, attackerar oss alla.

LÄS MER: Omvärldens reaktioner efter misstänkta terrordådet i Wien

Dansk polis spärrar av synagogor

Med anledning av attackerna i Österrike har polisen i Danmark spärrat av gatorna runt synagogor i Köpenhamn, rapporterar DR. Detta för att förstärka säkerheten. Polisen understryker att man inte fått några hot riktade mot byggnaderna utan att det rör sig om förstärkande åtgärder.

Sebastian Börjesson är vakthavande befäl vid polisen i region Väst. Han berättar att även polisen i Sverige följer utvecklingen.

– Vi har inte något riktat hot mot något mål i regionen på det viset, men vi har det under luppen och följer utvecklingen, säger Börjesson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.