Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Misstänkt gripen för dåd i Nederländerna

Tre personer har dödats och fem personer har skadats i en skottlossning i staden Utrecht i Nederländerna. Eventuella terrorkopplingar utreds och terrorhotnivån i staden var under dagen höjd till den högsta möjliga. Polisen har nu gripit den misstänkte 37-åringen, enligt nederländska medier. Händelsen utreds som en misstänkt terrorattack – men polisen öppnar för att det kan röra sig om ett fall av relationsvåld.

Det var vid 10-tiden som polis larmades om en skottlossning på en spårvagn i centrala Utrecht. Tre personer dödades och fem personer skadades i attacken, meddelade Utrechts borgmästare Jan van Zanen under eftermiddagen.

Polisen jagade en misstänkt gärningsman som ska ha lämnat platsen i en röd bil, enligt den nederländska tidningen Algemeen Dagblad. Bilen ska ha stulits strax före skottlossningen, och hittades senare på en gata i Utrecht.

Under måndagskvällen meddelade polisen att den eftersökte mannen gripits, enligt holländska medier.

En tidigare uppmaning om att hålla sig inomhus har nu hävts, skriver Utrechts stad på Twitter.

Pieter-Jaap Aalbersberg, chef för landets antiterrormyndighet, uppgav först att skottlossningar hade skett på flera platser i Utrecht. Detta tillbakavisades senare av den nederländska polisen.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte säger att det inte går att utesluta att det som inträffat är en terrorattack.

– Ett terrordåd är en attack mot hela vår civilisation, mot vårt toleranta och öppna samhälle. Om det fortsätter finns bara ett lämpligt svar. Och det är att vårt rättsväsende och demokrati är starkare än fanatism och våld, säger Rutte under en presskonferens.

– Vi kommer aldrig ge vika för intolerans.

Vittnen har berättat för tidningen Algemeen Dagblad att en kvinna träffades i bröstet av en eller flera kulor när hon stod vid ett bankkontor. Enligt andra vittnen utfördes återupplivningsförsök på offer på gatan och inne i spårvagnen.

Polisen uppmanade skolorna i staden om att hålla dörrarna låsta när gärningsmannen fortfarande söktes, och landets terrornivå höjdes till högsta möjliga. Efter gripandet av den misstänkte mannen sänktes nivån.

Utrechtbo: "Allt är väldigt oklart"

Flera ambulanshelikoptrar skickades till platsen. Allmänheten uppmanades via Twitter att hålla vägarna fria så att räddningspersonalen kunde komma fram.

– Allt är väldigt oklart fortfarande. Det är flera helikoptrar i luften så man tar detta på allvar, men vi vet inget om eventuella motiv, sa Victor de Boer från Utrecht till GP efter dådet.

Under torsdagskvällen var motivet fortfarande oklart. Polisens talesperson Bernard Jens säger dock att de inte kan vara 100 procent säkra på att det rör sig om en terrorattack, utan att det också kan handla om våld inom en nära relation.

– Vi avvaktar den fortsatta utredningen innan vi lämnar några ytterligare uttalanden, säger Jens enligt nederländska medier.

Polisen har genomfört flera räder under dagen i jakten på den misstänkte mannen. Ytterligare en person har gripits med anledning av skjutningen, men det är oklart i vilken utsträckning som personen var inblandad i attacken, rapporterar public service-bolaget NOS.

Den misstänkte 37-åringen befann sig i rätten för två veckor sedan i en förberedande förhandling, anklagad för våldtäkt i juli 2017, rapporterar NOS. Han har även stått inför rätta för flera andra brott under de senaste åren, däribland för stöld och rattfylla. Det är dock oklart vilka av brotten som han ansetts skyldig till, enligt NOS.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.