Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Flygplats. Den tredje mannen som misstänktes för terroristbombningen mot Bryssels flygplats har släppts i brist på bevis.

Misstänkt för Brysseldåd släppt

Den misstänkte som greps efter terrordåden i Bryssel och som rapporterats vara den tredje mannen på övervakningsbilder från flygplatsen har släppts. Samtidigt stiger dödssiffran till 35 - bland dem två svenskar.

Den man som släppts har i medierna kallats Faycal C och rapporterats vara den tredje mannen - klädd i vit jacka och hatt - som syns på övervakningsbilder från flygplatsen Zaventem intill de två självmordsbombarna innan sprängladdningarna exploderade där. I helgen anklagades han officiellt för inblandning i dåden, men utredningen har alltså inte styrkt detta.

-Utredare har fastslagit att han inte var mannen i hatten, säger en källa nära utredningen enligt AFP.

Samtidigt har åklagarna släppt nya bilder på mannen i hatt, eftersom de behöver hjälp med identifieringen av mannen som ännu tycks vara på fri fot. Hans bomb utlöstes inte under attentatet.

Ytterligare tre män, som gripits under helgens polisräder i Bryssel och i städerna Mechelen och Duffel, har formellt anklagats för att ingå i en terrorgrupp. En fjärde man som greps samtidigt har släppts.

"Ammunition och droger"

På söndagen greps även en 32-årig man i Rotterdam i Nederländerna, misstänkt för att ha planerat en attack i Frankrike på uppdrag av extremistgruppen Islamiska staten (IS).

-Under husrannsakan beslagtog vi telefoner, sim-kort, hårddiskar, kontanter, ammunition och droger, säger Wim de Bruin, talesperson för åklagaren.

Han tros ha planerat attacken tillsammans med den 34-årige fransmannen Reda Kriket, som greps i Paris förra veckan. I samband med gripandet hittades automatvapen och sprängämnen. Två män är sedan tidigare gripna i Belgien, misstänkta för delaktighet i dessa terrorplaner - däribland en man som sköts i benet i samband med gripandet i Bryssel i fredags.

35 döda

Förutom de tre självmordsbombarna dödades 31 människor vid attackerna på flygplatsen och i tunnelbanan i tisdags. Nu har ytterligare fyra avlidit på sjukhus, säger hälsominister Maggie De Block.

Av de 35 döda har 28 identifierats. Omkring hälften är belgiska medborgare, och två är svenskar. Ytterligare dödsoffer kommer från USA, Nederländerna, Frankrike, Tyskland, Italien, Storbritannien och Kina.

Experter försöker identifiera åtminstone ytterligare tre döda och väntar på svar från dna-tester. Enligt ett tidigare uttalande skadades 340 personer från 19 länder i de två attentaten. 101 offer vårdas fortfarande på sjukhus, 62 av dem på intensiven och många med svåra brännskador.