Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/17

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Misstänkt bombmans bror gripen i Libyen

22 människor dog och minst 64 skadades i ett självmordsdåd vid Manchester Arena i England under måndagskvällen. 22-årige Salman Abedi har pekats ut som självmordsbombaren. Sex personer har gripits i Manchester, misstänkta för kopplingar till dådet. Enligt Reuters ska både Abedis pappa och bror ha gripits i Libyen.

Texten börjar under filmklippet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

 

– Det är väldigt tydligt att det handlar om ett nätverk som vi utreder, säger polischef Ian Hopkins på en presskonferens.

För första gången på tio år har terrorhotnivån höjts till kritisk i Storbritannien i samband med självmordsattacken i Manchester under måndagen. Totalt har sex personer gripits. Fem greps under tisdagen och onsdagen i Manchester, misstänkta för inblandning i dådet. En av de fyra är Salman Abedis bror. Även i Tripoli, Libyen, ska ytterligare en av Abedis bröder ha gripits under onsdagen av antiterrorstyrkor. Sent på onsdagskvällen greps även en kvinna i en lägenhet norr om Manchester, efter att beväpnad polis gjort ett tillslag.

LÄS MER: Det här vet vi om den misstänkte självmordsbombaren

Det var på en presskonferens på tisdagskvällen som polisen pekade ut 22-årige Salman Abedi som den person som legat bakom attentatet mot en Arian Grande konsert på Manchester Arena under måndagskvällen. 

– Jag kan bekräfta att mannen som misstänkts ha utfört måndagens attack har namngetts som Salman Abedi. Han har ännu inte formellt identifierats och jag vill därför inte kommentera det mer än så. Polisens högsta prioritet är nu att ta reda på om han har agerat ensam eller om han har ingått i ett nätverk, berättade polischefen Hopkins under presskonferensen. 

Yngre broder gripen i Libyen

Enligt nyhetsbyrån Reuters har den misstänkte självmordsbombarens yngre bror gripits i Tripoli, Syrien, av antiterrorstyrkor. Han misstänks för samröre med terrorgruppen Islamiska staten. 

Salman Abedis yngre bror har varit under bevakning i Libyen, enligt Ahmad bin Salim, talesperson för den libyska antiterrorstyrkan Rada.

– Vi har bevis för att han och hans bror har kopplingar till Daesh (IS). Vi har följt honom i över en och en halv månad, säger bin Salim om den yngre brodern till Reuters.

– Han var i kontakt med sin bror och kände till attacken.

Enligt The Telegraph ska även Abedis pappa ha gripits i Tripoli.

"Agerade inte ensam"

På onsdagen meddelade inrikesministern Amber Rudd, enligt BBC, att 22-årige Salman Abedi troligtvis inte agerade ensam. 

Brittisk polis utreder om Salman Abedi har fått träning av IS eller al-Qaida innan attacken, enligt The Times. Tidningen skriver att Abedi kom hem till Manchester från en resa till Libyen för några dagar sedan och nu utreder myndigheterna om han kan ha fått träning under sin vistelse i landet. 

LÄS MER: De dog i attacken i Manchester

Många unga bland dödsoffren

I samband med en explosion kort efter konserten dödades minst 22 personer och 64 personer vårdas för sina skador.

Under en presskonferens på onsdagen meddelade polisen i Manchester att en av deras anställda, en kvinnlig polis, var en av dem som dog i attacken. Kvinnan ska ha varit på konserten med sin man och sina två barn. Både mannen och barnen vårdas för sina skador. 

– Vi har nu tagit kontakt med samtliga av offrens familjer som dog under måndagens attack. Vi har även talat med familjerna till de som vårdas på sjukhus och vi gör allt vi kan för att ge de stöd, sa polischefen Ian Hopkins.

Född och uppväxt i Manchester 

Salman Abedi föddes 1994 i Manchester och är ett av fyra syskonbarn till föräldrar som emigrerade till Storbritannien från Libyen under Gaddafi-regimen, uppger Independent

Enligt uppgifter ska familjen ha tagit avstånd från extremism och flera grannar ska uttryckt förvåning och bestörtning när polisen kom med beskedet att 22-åringen misstänks ligga bakom attacken. 

Tidningen the Guardian skriver att Abedi ska ha varit känd av både polis och underrättelsetjänst sedan tidigare. Han ska dock inte ha ingått i någon aktiv utredning eller bedömts som någon högriskperson. 

Enligt uppgifter till tidningen ska Salman Abedi ha fångats på film av övervakningskameror i samband med attacken. Polisen undersöker i nuläget filmmaterial som ska visa hur 22-åringen kommer in på arenan och utlöser en bomb som förvarats i en väska. 

23-årig man gripen 

Polischefen Hopkins har även bekräftat för medierna att en 23-årig man har gripits misstänkt för inblandning i händelsen. Man har även under tisdagen utfört husrannsakan på adresser i de två stadsdelarna Whalley Range och Fallowfield. I samband med det ska polisen även ha gjort kontrollerade detonationer av föremål. 

Terrororganisationen Islamiska staten har under tisdagen tagit på sig ansvaret för dådet, rapporterar AFP. Huruvida den gripne 23-åringen eller Abedi har kopplingar till terrororganisationen eller extremistmiljöer är ännu inte känt. Under utredningens gång bistås polisen av kontraterrorismenheten och underrättelsetjänsten Mi5. 

Terrorhotnivån kritisk

Sent på tisdagskvällen meddelade premiärminister Theresa May att terrorhotnivån i Storbritannien höjts till kritisk - det är den högsta möjliga nivån, rapporterar the Guardian. Det är för första gången på över tio år som hotnivån ligger på den nivån och tredje gången i modern tid. 

Enligt MI5 innebär en kritisk terrorhotnivå i princip att det finns överhängande risk för en terrorattack.

Theresa May förklarade att det är en åtgärd som tagits efter att Storbritanniens center för terroranalys bedömt att hotnivån ökat markant. 

– De har nu fastslagit att baserat på dagens utredning bör hotnivån höjas från närvarande nivå till kritisk. Deras bedömning innebär att en attack inte bara är sannolik, utan att det finns överhängande risk för en attack, sade Theresa May sent på tisdagskvällen. 

Nu placeras 5000 militärer på gator och torg. De kommer nu att över den väpnade polisen tidigare uppgift, att säkra öppna gator och torg. Insatsen kommer fortfarande att ledas av polisen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.