1/9

Minst fyra tonåringar döda i skolskjutning i USA

Flera personer har skjutits på en skola i Michigan i USA. Minst fyra personer ska ha avlidit till följd av sina skador och ytterligare sju personer skadats. En 15-årig pojke kunde gripas och väntas åtalas för första graden mord och terrorism, rapporterar flera amerikanska medier.

På onsdagen meddelade Karen D.McDonald, åklagare i Oakland County, att en 15-årig pojke kommer att åtalas för terrorism och första graden mord efter en skolskjutning på Oxford High Scool i USA, rapporterar The New York Times.

Enligt åklagaren kommer pojken att åtalas som vuxen. Och utöver första graden mord och terrorism ställs han också inför sju fall av mordförsök, samt innehav av vapen.

Den misstänkte pojkens föräldrar kan också komma att anklagas, berättade åklagaren. Samma morgon som skottlossningen ägde rum ska föräldrarna haft ett samtal med skoltjänstemän om pojkens beteende i klassrummet, rapporterar tidningen.

Elever och lärare låste in sig

Det var på tisdagen, lokal tid, som en 15-årig pojke misstänks ha avlossat 15 till 20 skott inne på en skola i Michigan i USA. Lärare och elever reagerade omedelbart på ljudet av skotten och försökte snabbt låsa in sig i rummen. Med hjälp av stolar kunde de blockera dörren.

Ett vittne berättade till The New York Times att alla var tysta, men att ljudet av flera oroliga sms och gråt spred sig i rummen. Samtidigt hördes flera skott.

– Jag bara satt där och skakade. Jag visste inte riktigt hur jag skulle agera, berättade vittnet.

Minst fyra personer döda

Minst fyra personer har dött efter skottlossningen och ytterligare sju personer ska ha skadats, däribland en lärare. I nuläget är det oklart hur allvarliga skadorna är.

– Det är en mycket tragisk händelse. Men skolan gjorde allt rätt, alla var kvar på plats och stängde inne sig själva, sade Michael McCabe, polis i Oakland County, under en presskonferens, enligt The New York Times.

Enligt polisen är dödsoffren fyra tonåringar, varav en 16-årig pojke, en 17-årig pojke och två flickor, 14 och 17 år gamla.

15-årig pojke gripen

Myndigheterna meddelade att den 15-årige pojken kunde gripas inom loppet av fem minuter och att han ska ha gett upp utan ha gjort något motstånd.

Han ska troligtvis ha agerat ensam och har inte nämnt något motiv, men polisen ska undersöka om det var en slumpmässig eller riktad skjutning.

– Han vill ha en advokat. Han berättar ingenting för oss vid denna tidpunkt, berättade Michael McCabe.

Polisen tog ett vapen i beslag.

Biden: ”Mitt hjärta går ut till familjerna”

Efter skjutningen evakuerades elever och personal systematiskt till en stormarknad i området. Därefter kunde föräldrarna hämta sina barn som minst sagt var i chock efter händelsen.

På en presskonferens senare under eftermiddagen, uttryckte Tim Throne, chef för Oxford Community Schools, att han var chockad.

– Det är förödande, sade Throne.

Guvernören Gretchen Whitmer medverkade under presskonferensen och beskrev skolskjutningen som ”ett unikt amerikanskt problem som vi måste ta itu med.” Hon ska också, med bruten röst, ha sagt ”Jag tror att detta är alla föräldrars värsta mardröm”, rapporterar The New York Times.

I ett inlägg på Twitter skrev hon att ingen ska behöva vara rädd, oavsett vilken miljö man befinner sig i.

Även USA:s president Joe Biden kommenterade händelsen i samband med ett evenemang i Minnesota.

– Mitt hjärta går ut till familjerna som uthärdar den ofattbara sorgen att förlora någon man älskar. Hela samhället måste vara i chock just nu, sade Biden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.