Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Snö faller i Pamplona i norra Spanien under onsdagen.

Minst 40 människor döda i iskylan

Kylan fortsätter att hålla Europa i ett fast grepp ända ner till Medelhavskusten. Över 40 människor har dött i minusgraderna.

Den bitande kylan benämns av britterna som "besten från öst", av holländarna som "den sibiriska björnen", medan vi svenskar håller oss till "snökanon".

Sedan i fredags har 41 människor fått sätta livet till, däribland 18 i Polen, sex i Tjeckien och fem i Lettland. Många av de döda är hemlösa och i städer i Europa arbetas det för fullt med att ge utsatta tak över huvudet, skriver nyhetsbyrån AFP.

Tre byxor på sig

På gatorna kring Brandenburger Tor i centrala Berlin hukar tyskar och utländska turister. En och annan har plockat fram sin pälsmössa. Vid en kaffestuga i närheten av riksdagshuset har amerikanerna Emily Lang och Justin Lang just tagit in varsin mugg glühwein. De kommer från Denver, men flyttade nyligen till Berlin, där de alltid drömt om att bo.

- Men det är för jäkla kallt här! Jag har tre byxor och två halsdukar på mig, säger Emily till TT:s reporter.

- Vi är vana vid kyla och snö hemifrån, uppe i bergen och så, men det här är på en annan nivå, fyller Justin i.

I Frankrike sköt elförbrukningen i höjden på onsdagsmorgonen och bolaget RTE uppmätte den tredje högsta nivån hittills, 94 817 megawatt. Den högsta elförbrukningen registrerades den 8 februari 2012 på 102 098 megawatt.

Snö i Pompeji

I flera städer i Europa har temperaturen över natten glidit ner under minus 20 grader. Skolor håller stängt i bland annat i Kosovo, Albanien, såväl som i delar av Storbritannien, Italien och Portugal. Neapel hade sitt kraftigaste snöfall på årtionden och på tisdagen kunde snö ses vid den antika staden Pompeji, där temperaturen normalt sett ligger runt 6–14 plusgrader, skriver BBC.

Runtom kontinenten har också flyg, tåg och andra transporter ställts in.

"Besten från öst" beror på att ostvindar har dragit ner kall luft från Sibirien. Men ursprunget kopplas till det varma vädret på Arktis, där temperaturen överstigit den i flera europeiska länder.

Snön och kylan håller i sig på sina håll. I Irland förbereder sig invånarna för vad som kan bli det kraftigaste snöfallet på årtionden under torsdagen.