Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Minst 30 döda i översvämningar

Regnet och översvämningarna i Serbien och Bosnien har hittills krävt minst 30 människors liv. Och floderna fortsätter att stiga.

En svensk familj blev i går hjälpt och evakuerad från Belgrad av den serbiska räddningstjänsten, berättar UD:s presstjänst.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I helgen rapporterade serbiska media att det fanns risk att Belgrads kranvattnet är smutsigt.

– Det avfärdades snabbt, men när jag gick till affären på lördagsmorgonen, fanns det inte flaskvatten i någon av de många affärer jag besökte, berättar Alexander Popovic för GP.

Myndigheter vädjar att snåla med ström, då det stora kraftverket i Obrenovac, tre mil från Belgrad, har påverkats av vattenmassorna.

– Dessutom vädjar myndigheter via media att inte köpa för mycket vatten och mat, då det inte räcker till alla om det fortsätter så här, berättar Alexander Popovic.

Förlusterna av människoliv är inte möjlig att fastställa förrän regnen och översvämningarna upphör. Även under nästa vecka kommer det att regna i Belgrad- området, men Meteo Alarm aviserar att regnmängderna inte blir lika stora. Däremot väntas stora regnmängder i Österrike, främst i Ober- och Niederösterreich samt Steiermarkt. Meteo Alarm har lagt ut en klass 3-varning i det området och spår regnmängder upp till 200 millimeter.

– Vi kommer inte att offentliggöra antalet omkomna förrän vattnet helt har dragit sig tillbaka, säger Serbiens premiärminister Aleksandr Vucic enligt AFP.
Förhållandena är lika förfärliga i Bosnien och Republika Srpska.

– Tyvärr kommer dödssiffran sannolikt att stiga, säger Milorad Dodik, president i Republika Srpska, den bosnienserbiska delen av Bosnien.

I Bosnien ska fem byar runt staden Bjeljina utrymmas, elen är utslagen.

Över 15 000 människor har evakuerats från en rad orter i Serbien.

Städerna Obrenovac, Baric, Sremska Mitrovica, Krupanj och Sabac värst drabbade, enligt den serbiska nyhetsbyrån Tanjug. Obrenovac, tre mil söder om huvudstaden Belgrad, ligger helt under vatten.

En annan anonym källa berättar för GP att tusentals frivilliga lämnat huvudstaden Belgrad för att hjälpa människor i andra städer att stoppa översvämningarna.

Risken är ännu inte undanröjd för att även den stora floden Savas fördämningar brister. Det är, enligt serbiska medier, dussintalet orter som är väldigt illa drabbade. Den lilla staden Sabac, alldeles intill Sava, räddades under natten av sina 6 000 invånare samt soldater och frivilliga som jobbade hela natten för att lägga ut länsar och sandsäckar.

– De är de verkliga hjältarna, sade den serbiska försvarsministern Bratislav Gasic efter Sabacborna insatser för att rädda sin stad under natten till lördag.

I västra Serbien är staden Krupanj praktisk taget isolerad, sedan vägar till staden rasat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.