Några av det saudiska flygvapnets stridsflygplan av typen F-15. Arkivbild.
Några av det saudiska flygvapnets stridsflygplan av typen F-15. Arkivbild.

Minst 26 barn döda i nya flygangrepp i Jemen

Minst 26 barn och fyra kvinnor har dödats i nya saudiskledda flygangrepp i Jemen, uppger FN:s humanitära chef Mark Lowcock. Barnen och de vuxna attackerades sedan de sökt skydd undan strider i det krigshärjade landet.

ANNONS
|

Enligt uppgifter till al-Jazira bombades ett flyktingläger i al-Kouai i distriktet al-Durayhimi. Lägret ligger två mil från hamnstaden al-Hudaydah.

Huthirebeller uppger för det rebellknutna tv-bolaget al-Masirah att de flesta som dödades hade försökt lämna området i en buss, som träffades i angreppet. Det har dock inte bekräftats av oberoende källor.

Enligt lokala hälsomyndigheter har läkare från Internationella rödakorskommittén ännu inte kunnat ta sig till området, skriver al-Jazira.

"Djupt oroad"

Attacken som skedde på torsdagen föregicks av ett annat angrepp i samma region som krävde fyra barns liv, skriver Mark Lowcock i ett uttalande. Han fördömer händelserna och efterlyser en oberoende utredning av flygangreppen.

ANNONS

"Jag är också djupt oroad över attacker i närheten av humanitära platser, som inkluderar vårdresurser, vatten och sanitetsinfrastruktur", skriver Lowcock.

Flera attacker mot barn

Den 9 augusti dödades fler än 50 människor – omkring 40 av dem skolbarn – i ett flygangrepp mot en buss i staden Dahyan i provinsen Saada. USA uppges ha levererat bomben som användes av den saudiskledda militäralliansen.

Händelsen fick världen att reagera med avsky och FN:s generalsekreterare António Guterres krävde att attacken ska utredas.

Den saudiskledda alliansen har stridit mot de Iranstödda Huthirebellerna i Jemen sedan mars 2015. Sedan dess har nästan 10000 människor dödats i konflikten, de flesta civila. Alliansen har upprepade gånger anklagats för att bomba civila, men den har erkänt få misstag och anklagar rebellerna för att använda civila jemeniter som mänskliga sköldar.

"Inte försvarbart"

Tre av de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd – USA, Frankrike och Storbritannien – stöder den saudiskledda sidan i inbördeskriget i Jemen. Men de har också uttryckt stark oro över krigföringen som växt i takt med det höga antalet civila dödsoffer.

Hjälporganisationen Norwegian Refugee Council (NRC) konstaterar med anledning av torsdagens händelser att de dödliga flygangreppen mot civila inte är försvarbara.

"Storbritannien, USA, Frankrike, Iran och alla andra som bidrar till konflikten i Jemen måste utnyttja sitt inflytande för att få till stånd ett omedelbart och permanent stopp för våldet", skriver Suze van Meegen, NRC:s landschef i Jemen, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Även Unicef fördömer torsdagens flygräder.

- Jag hade en förhoppning att den vrede som följde attacken i Saada i Jemen för två veckor sedan skulle bli en vändpunkt i konflikten. Rapporterna om gårdagens attacker i al-Durayhimi visar att det inte blev så, säger Unicef-chefen Henrietta Fore enligt nyhetsbyrån AFP.

Fakta: Kriget i Jemen

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.

Huthirebellerna kände sig diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.

I mars 2015 började en saudiskledd militärallians att flygbomba rebellmål. Sedan dess har nästan 10000 människor dödats och miljontals drivits på flykt. Därtill har tusentals människor dött i kolera. Flera försök till fredsavtal har misslyckats.

Saleh öppnade i slutet av förra året för förhandlingar med Saudiarabien, men då vände sig Huthirebellerna mot honom, och han dödades.

ANNONS