Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Minst 19 barn och två vuxna döda i skolskjutning i Texas

19 barn och två vuxna har dödats i samband med en skolskjutning i Texas, USA.
Den misstänkte skytten, 18-årige Salvador Ramos, sköts till döds i samband med polisinsatsen.
– Jag var chockad, jag hade aldrig trott att något sådant kunde hända i Uvalde, säger 17-årige Giovanni Pérez till GP:s reporter på plats.

På tisdagseftermiddagen, lokal tid, larmades polisen i Texas till grundskolan Robb Elementary School i staden Uvalde. På platsen pågick en aktiv skjutning och initialt rapporterade flera medier att två personer dödats och ytterligare ett dussin skadats.

Under natten steg dödssiffran. Vid klockan 04.10, svensk tid, bekräftade Erick Estrada, sergeant vid Texas departement för allmän säkerhet, att minst 21 personer har avlidit. Av dessa var 19 stycken barn, 7-10 år gamla, berättade han för CNN.

– Jag var chockad, jag hade aldrig trott att något sådant kunde hända i Uvalde. Det är coolt att se alla i vårt lilla samhälle sluta upp bakom varandra nu. Det finns inte så mycket annat vi kan göra. Förutom att be till Gud, säger 17-årige Giovanni Pérez till GP:s reporter på plats.

Han tycker att det är jobbigt med den stora mängden journalister som nu kommit till Uvalde, en stad med vanligtvis drygt 16 000 invånare.

”Den finaste pojken jag träffat”

Under onsdagen började identiteterna på de döda spridas i amerikanska medier efter att anhöriga har gått ut i sociala medier. Ett av barnen som ska vara ett av offren är Uziyah Garcia, 8.

Uziyah Garcia, 8, dog i skolskjutningen. Bild: Manny Renfro
Uziyah Garcia, 8, dog i skolskjutningen. Bild: Manny Renfro

Han ska ha varit en elev i årskurs fyra och skulle fylla nio år i sommar. Enligt AP togs bilden i mars i år under ett skollov.

– Han var den finaste pojken jag någonsin träffat. Det säger jag inte bara för att han var mitt barnbarn, säger hans morfar Manny Renfro enligt AP.

Det lokala sjukhuset har tidigare uppgett att 13 elever vårdas på deras akutmottagning, utan att specificera hur allvarliga deras skador är. Dessutom sköts två poliser i samband med ingripandet, men de rapporteras inte ha livshotande skador.

Vapenägande demokrat: ”Måste ställa krav”

John Lira är från Demokratiska partiet och kommer att ställa upp i mellanårsvalet i Texas 23:e distrikt.

– Jag är chockad men inte förvånad. Masskjutningar verkar vara en del av en växande trend. Jag har inget emot vapen, jag är vapenägare själv, säger han till GP:s reporter.

John Lira från Demokraterna. Bild: Katie McTiernan
John Lira från Demokraterna. Bild: Katie McTiernan

Han förklarar hur hans eget vapen ligger i bilen lite längre bort.

– Men idag kan vem som helst gå beväpnad varsomhelst. Vi måste ställa krav på träning och bakgrundskontroll. Dessa familjers förluster får inte vara förgäves. Om vi kan inspirera till någon slags åtgärd, som gör det svårare för vapen att hamna i fel händer, har vi vunnit något.

Sköt sin farmor innan

Den misstänkte gärningsmannen, Salvador Ramos, 18, var själv från trakten och var elev på Uvaldes gymnasieskola. Han ska enligt amerikanska medier ha börjat skjuta utanför skolan med en pistol och möjligtvis ett gevär innan han stormade skolan.

Enligt lokal polis tyder allt på att han agerat ensam.

Utredningen är fortfarande i ett tidigt skede, men de initiala uppgifterna tyder på att gärningsmannen först sköt sin farmor i hennes hem. Han lämnade sedan platsen i ett fordon men kraschade i närheten av skolan. Där dumpade han sin bil och begav sig in i byggnaden, varpå massakern påbörjades. Farmodern ska vara allvarligt skadad men fortfarande vid liv, rapporterar CNN.

Något motiv bakom skolskjutningen, som redan nu är en av de dödligaste i amerikansk historia, har ännu inte klarlagts. Ramos sköts till döds i samband med polisinsatsen.

Vännen: Ramos Salvador mobbades

För CNN berättar en tidigare klasskamrat till Salvador Ramos hur 18-åringen skickat bilder på vapen och ammunition till honom dagar innan dådet.

– Jag frågade honom, varför har du det här? Och han svarade, oroa dig inte över det, säger personen som vill vara anonym till CNN.

Vännen som säger sig ha varit ganska nära Salvador Ramos berättar att de två brukade spela Xbox tillsammans. Han berättar också att den misstänkte skytten blev retad av andra på grund av sina kläder, sitt läspande och familjens ekonomiska situation.

– Han började skolka, långsamt slutade han och kom knappt till skolan alls, säger vännen.

Salvador Ramos, 18, misstänks för att ha genomfört masskjutningen. Bild: Police Handout
Salvador Ramos, 18, misstänks för att ha genomfört masskjutningen. Bild: Police Handout

Deras vänskap ska också sakta ha runnit ut i sanden, men en sporadisk kontakt fanns ända fram till dådet.

Salvador Ramos jobbade enligt amerikanska medier på hamburgerkedjan Wendy’s. En av hans kolleger där vid namn Adrian Mendes, berättar att han oftast höll sig för själv.

– Han kändes som den tysta typen, en som inte säger så mycket. Han socialiserade inte direkt med de andra anställda. Han arbetade och fick betalt.

Enligt The New York Times väntar föräldrar fortfarande besked kring sina barn.