Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ombordstigning på ett Hercules-plan från svenska försvaret som deltar i evakueringen på Kabuls flygplats.
Ombordstigning på ett Hercules-plan från svenska försvaret som deltar i evakueringen på Kabuls flygplats. Bild: Försvarsmakten/TT

Minst 16 000 evakuerade av USA under ett dygn

USA uppdaterade sent på måndagen antalet människor som man hjälpt att lämna Kabul.
Över 37 000 personer har lämnat Afghanistan med amerikanska flyg sedan talibanerna tog makten i Kabul, varav 16 000 det senaste dygnet.

USA försöker fortfarande att klara av tidsfristen till månadsskiftet att vara färdig med evakueringen från Kabuls flygplats.

General Hank Taylor på försvarshögkvarteret Pentagon säger till reportrar att 61 plan, både militära plan och civilflyg, har deltagit i evakueringen. Hittills har totalt 37 000 människor evakuerats sedan talibanerna slutligen tog makten i Kabul den 14 augusti. Totalt har USA evakuerat 42 000 från Afghanistan sedan talibanerna inledde sin militära offensiv.

Talibanerna kräver att USA helt har lämnat den internationella flygplatsen i Kabul den 31 augusti.

Den militära delen av Kabuls flygplats är den enda delen av Afghanistan som den USA-ledda koalitionen fortfarande kontrollerar. USA:s talespersoner har sagt att man via den måste evakuera upp till ungefär 75 000 människor – 15 000 egna medborgare, plus 50 000–60 000 "allierade" – till månadsskiftet.

Instabilt läge

Målet är därmed kanske inte så ouppnåeligt som det har verkat.

– De vill evakuera 60 000 personer mellan nu och månadsskiftet. Det är matematiskt omöjligt, sade exempelvis EU:s utrikeschef Josep Borrell till nyhetsbyrån AFP i helgen.

Samtidigt är dock säkerhetsläget runt Kabuls flygplats fortsatt mycket instabilt. Under natten till måndagen krävdes minst ett liv då afghanska vaktposter anfölls vid Norra grinden på Kabuls flygplats, skriver tyska försvaret på Twitter.

USA:s militär bekräftade på måndagen att en person ur den afghanska vaktstyrkan dödats i eldstrid.

"Händelsen inträffade när en okänd person öppnade eld mot de afghanska säkerhetsstyrkorna. De och amerikanska styrkor besvarade eldgivningen i självförsvar", skriver den amerikanska militären i ett uttalande.

Lite civil trafik

Norra grinden leder till den militära delen, som fortfarande hålls och bevakas av USA-ledda styrkor. De som ska evakueras måste kunna och våga ta sig dit för att komma med militärt arrangerade flygturer ut ur Afghanistan.

Den södra, civila delen av flygplatsen kontrolleras av talibanerna. Den kommersiella flygtrafik som utgår från den sidan har varit extremt liten sedan maktskiftet för en vecka sedan.

Men många som vill fly talibanerna dyker ändå upp på flygplatsen, vilket lett till kaotiska scener. Sammanlagt har minst 20 personer enligt Natouppgifter dödats i och omkring flygplatsen, som är döpt efter den förre presidenten Hamid Karzai.

Inga strider

Det har i västvärlden höjts röster för att USA måste stanna längre om så krävs. Men talibankällor säger att de inte har fått några sådana förfrågningar, och att de oavsett inte vill diskutera saken.

– Vi kan kalla det en röd linje, säger talesmannen Suhail Shaheen till Sky News.

– Om USA eller Storbritannien skulle vilja ha mer tid för evakueringar, så är svaret nej. Annars får det konsekvenser.

Från resten av landet är uppgifterna knapphändiga efter talibanernas maktövertagande. Men Reuters har ringt runt till sjukhus i ett antal städer. Ingen av de läkare som nyhetsbyrån pratat med har hört talas om några våldsutbrott eller strider sedan i torsdags.

En amerikansk soldat på Kabuls flygplats Hamid Karzai.
En amerikansk soldat på Kabuls flygplats Hamid Karzai. Bild: Nicholas Guevara/USA:s marinkår/AP/TT