Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Minst 14 döda i tågkrasch i Sydafrika

Ett stort räddningspådrag inleddes efter att ett tåg kört på en lastbil i Sydafrika. 14 personer miste livet och uppåt 270 skadades.

Tågpassagerare slussas över till bussar på olycksplatsen.

Efter kraschen började tåget brinna. Olyckan inträffade i Fristadsprovinsen i centrala Sydafrika, mellan städerna Hennenman och Kroonstad, under torsdagsmorgonen.

– Lokal räddningstjänst som kom först till olycksplatsen upptäckte hur flera vagnar låg på sidan. En brand hade brutit ut inne i en av vagnarna och börjat sprida sig, sa räddningstjänstens talesperson Russel Meiring.

Bilder som publicerats av landets ambulansservice visade hur rök steg från det utbrända tågvraket, mitt ute på den sydafrikanska landsbygden. Bredvid låg den omkullvälta lastbilen.

– Vår uppskattning är att omkring 100 personer vårdas för sina skador nu. Då räknar vi allt från lindriga till allvarliga skador. Det är ett stort antal sjukvårdare som vårdar patienter på plats just nu, sa Meiring vidare på torsdagsförmiddagen.

Enligt en person som befann sig på tåget så färdades det från Port Elizabeth till Johannesburg. Han är kritisk till hur passagerarna hanterades på platsen.

– Vi fick ingen information utan lämnades bara vid sidan av vägen. En del personer är uttorkade, sa Riaan Terreblanche till Eyewitness News.

Under torsdagseftermiddagen uttalade sig landets transportminister Joe Maswanganyi om olyckan. Enligt ministern orsakade lastbilsföraren olyckan.

– Han chansade och trodde att han skulle hinna över järnvägen innan tåget kom. Han anade inte alls att tåget skulle köra på honom och att det skulle kosta så många människor livet, sa transportministern under en presskonferens.

På torsdagskvällen hade 14 personer bekräftats döda och 268 skadade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.