Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Minst 12 döda efter jordbävning i Guatemala

En jordbävning på magnitud 6,8 på richterskalan har rapporterats vid Guatemalas kust, enligt United States Geological Survey. Minst 12 personer har mist livet i jordbävningen.

En jordbävning med epicentrum i Stilla havet, vid Guatemalas kust, 23 kilometer sydväst om orten Puerto San José, har krävt liv under torsdagen. Enligt The Independent ska skalvet ha känts i både El Salvador och i Mexico.

Puerto San José ligger nio mil söder om huvudstaden Guatemala city. Det är andra gången på kort tid som en jordbävning av denna magnitud drabbar Centralamerika. Senast förra veckan skakades regionen av en jordbävning som indikerade 6,9 på richterskalan. Då dog fem personer.

Hittills ska 12 personer ha mist livet i torsdagens jordbävning, enligt nyhetsbyrån AFP.

Potentiellt förödande

Jordbävningen har mätt 6,8 på richterskalan, vilket indikerar en stark jordbävning. Det sker i genomsnitt 120 jordbävningar per år runtom i världen som hamnar på mellan 6,0 och 6,9 på richterskalan. Jordbävningar av den magnituden har potential att vara förödande i befolkade områden i upp till 1,6 mil från jordbävningens centrum.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.