Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Minst 10 döda i oväder i Frankrike

Carin Hjulström befinner sig i Nice tillsammans med sin gospelkör från Råda församling i Mölnlycke.

Under lördagskvällen uppträdde kören i en slottskyrka i Haute de Cagne, en mil utanför Nice.

- Det hade varnat på tv för att det skulle bli ett fruktansvärt åskväder. Det började ösregna före vår konsert i går när vi kom ut vid halv åtta vräkte det ner och sedan tilltog det, berättar Carin Hjulström.

Vid återkomsten till hotellet vid gamla stan i Nice förvärrades ovädret.

- Himlen öppnade sig kan man säga. Det gick inte att gå ut utanför dörren utan att bli helt genomblöt. Det kanske var en fem-tio centimeter vatten på gatorna och uteserveringarna svämmade över av vatten och markiserna blåste bort.

På söndagsmorgonen hade ovädret dragit bort.

- Det var ett praktfullt regn- och åskväder men vi såg inga olyckor, Nu skiner solen igen och folk är ute och joggar som vanligt, säger hon.

Under lördagen fastnade flygresenärer på väg att lämna Nice. Bland annat skulle ett Norwegianplan ha flugit till Köpenhamn men blev inställt. Flygbolaget skickar enligt TT under söndagen ett plan till Nice för att under eftermiddagen flyga hem de strandade turisterna. I övrigt väntas bolagets flygningar till och från Nice flygplats avgå enligt tidtabell.

Flera av de värst drabbade områdena på franska Rivieran har inte kunnat nås vilket väcker farhågor för att dödstalen ska stiga, och 35 000 bostäder saknar el. Enligt myndigheterna i Nice har 10 procent av den totala årsnederbörden fallit under de två senaste dygnen.

Franska medier berättar att tre personer omkom i närheten av Antibes när vattenmassor från floden Brague forsade in i deras ålderdomshem. Fem människor tros ha dött när de försökte parkera sina bilar för att undkomma vattenmassorna, medan tre andra drunknade när deras bil fastnade i en tunnel, uppger lokala myndigheter.

En kvinna i 60-årsåldern omkom i de vilda vattenmassor som forsade fram längs Cannes gator, medan ett trettonde dödsoffer rapporteras ha hittats på en campingplats vid Antibes.

– En del bilar fördes med ut i havet, säger borgmästaren i Cannes, Davis Lisnard, till nyhetsbyrån AFP.

Ovädret som drabbade franska Rivieran ligger nu över södra Tyskland och norra Italien och har försvagats även om det fortfarande regnar ganska kraftigt. Det rör sig åt nordost och kommer att försvagas mer och mer, säger Maria Jönsson, meteorolog på Foreca.

Samtidigt är det ett oväder över USA:s östkust och ett på väg in mot Kina.

Är det ovanligt mycket oväder nu?

– Jag tror inte att det är ovanligt mycket. Det är nog en slump att det händer samtidigt, men det är inget jag har statistik på, säger hon.

Över Sverige har vi ett högtryck på väg in från norr, så vi kan vänta oss ganska så stabilt väder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.