Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Gérald Darmanin. Arkivbild.

Ministrar sluter upp kring Darmanin

Flera franska ministrar uttrycker sitt stöd för budgetminister Gérald Darmanin. Han anklagas för våldtäkt i ett fall som går tillbaka uppemot tio år, och det har framförts krav på att han ska avgå.

35-årige Darmanin har setts som en av påläggskalvarna i president Emmanuel Macrons regering i Frankrike.

Nu säger premiärminister Édouard Philippe att Darmanin fortsatt har hans "fulla förtroende", och justitieminister Nicole Belloubet avvisar kraven på att han bör avgå och säger att han inte har ställts inför rätta för något brott.

Jordbruksminister Stéphane Travert säger att principen om att man är oskyldig tills motsatsen bevisats också borde gälla för Darmanin.

Åklagare i Paris har bekräftat att man har återupptagit utredningen. 35-årige Darmanin anklagas för att ha tvingat en kvinna att ha sex i utbyte mot att rentvå hennes namn i en rättstvist.

Kvinnan, en nu 46-årig tidigare prostituerad, gjorde sina första anklagelser i mitten av 2017 men utredningen lades ned eftersom hon inte kom till polisen när hon skulle höras. I år har hon förnyat sina anklagelser. Övergreppet ska ha skett 2009.

Gérald Darmanins advokater har anklagat henne för att skada ministerns rykte och signalerat att han ska stämma henne för förtal.