Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Angela Merkel (till vänster) och Annegret Kramp-Karrenbauer (mitten). Bilden är från mars i fjol.

"Mini-Merkel" på tysk toppost

Efter Angela Merkel kommer vadå? Jo, kanske AKK – om Tysklands politiska förståsigpåare får rätt.

Bakom förkortningen AKK döljer sig Annegret Kramp-Karrenbauer, som redan flitigt kallats både "Mini-Merkel" och "Saarlands Angela Merkel" under de sex år som hon varit regional regeringschef i Saar.

Nu tar hon steget vidare till Berlin efter att ha förts fram som ny generalsekreterare för kristdemokratiska regeringspartiet CDU.

Och det i princip på eget bevåg. Förslaget om att spela en större roll i partiet kom från Kramp-Karrenbauer själv, för att bidra till förnyelse.

- Det tycker jag var väldigt lyckat. Vi har känt varandra länge och kan lita på varandra, konstaterar Merkel på en presskonferens intill Kramp-Karrenbauer, enligt tidningen Die Welt.

55-åriga AKK har redan tidigare nämnts som tänkbar efterträdare till Merkel och flyttar nu ytterligare fram sin position som "kronprinsessa".

Fast så ser hon det inte själv.

- Jag har aldrig varit lämplig för prinsessroller – inte ens på karneval, säger Kramp-Karrenbauer enligt tidskriften Der Spiegel.

Utnämningen sker samtidigt som CDU:s tilltänkta regeringspartner i socialdemokratiska SPD inleder sin medlemsomröstning om den koalitionsuppgörelse som förhandlats fram. Omröstningen pågår fram till den 2 mars.