Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Souad Abderrahim valdes i juli till huvudstaden Tunis första kvinnliga borgmästare. Bild: Mehdi Chebil chebilink@yahoo.com
Souad Abderrahim valdes i juli till huvudstaden Tunis första kvinnliga borgmästare. Bild: Mehdi Chebil [email protected]

"Min seger visar att en kvinna kan bli borgmästare"

Fyra frågor till den 53-åriga apotekaren Souad Abderrahim som i juli valdes till huvudstaden Tunis första kvinnliga borgmästare. Souad Abderrahim stöds av det moderata islamistiska partiet Ennahda.

När du valdes sa du att din seger var en seger för alla kvinnor och unga i landet. Hur menar du?

– Det var ett historiskt val. Det var Tunisiens första fria kommunalval. Dessutom var det första gången som vi hade en kvinnlig kandidat. Min seger visar för medborgarna att en kvinna kan bli borgmästare. Det är kompetensen och tron på sig själv som avgör, inte om kandidaten är man eller kvinna. Valresultatet visar också att man kan rösta på unga. På en nationell nivå idag är ungefär hälften av kommunledamöterna unga, det vill säga under 35 år.

Kallar du dig själv feminist?

– Jag slåss för kvinnors rättigheter, jag slåss för jämlikhet, jag slåss för våldsutsatta kvinnor. Så ja, du kan kalla mig feminist för jag försvarar kvinnorna och jag vill se kvinnor på viktiga positioner överallt i samhället. Om en man och en kvinna kommer till mig med ett problem är jag säker på att jag ställer mig på kvinnans sida.

Hur skulle du beskriva dagens situation för kvinnor i Tunisien?

– När det kommer till konstitutionen ser det mycket bra ut. Vi kvinnor fick till och med vissa rättigheter innan andra europeiska länder, som att vi har kunnat rösta sen 1957. Men i praktiken pågår fortfarande en diskriminering, till exempel våld mot kvinnor och att för få kvinnor har chefsposter.

Vad anser du om förslaget på en ny arvslag?

– Jag har tagit samma position som landets president, men det gjorde jag redan innan han gick ut offentligt med det. Det är viktigt att se till att kvinnorna får den rättigheten. Idag får inte kvinnorna på landsbygden sin del av arvet. Så kanske kan den här lagen tvinga familjerna att se till att kvinnorna får sin arvsrätt.

LÄS MER: Historiskt lagförslag i Tunisien – kan ge kvinnor arvsrätt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.