Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Miljontals utan ström – äldre dör i hettan

Fortfarande är miljontals människor i Florida, USA, utan ström efter orkanen Irma – och åtta personer har dött på grund av att äldreboendet de bodde i blivit strömlöst. Efter kritik har Storbritannien och Frankrike nu lovat mer stöd till ländernas områden i Karibien som drabbats av ovädret Irma.

– Det är en sorglig händelse. Vi tror just nu att dödsfallen kan vara relaterade till strömförlusten under stormen, säger den lokale polischefen Tomas Sanchez, enligt TT.

Uppskattningsvis 9,5 miljoner människor är utan ström i Florida efter orkanen. En av de största insatserna i amerikansk historia pågår men det kan ta veckor innan strömmen är tillbaka för alla.

LÄS MER: Satellitbilderna – före och efter Irma
 

Äldreboende utan el och ac i extrem hetta

Det drabbade äldreboendet evakuerades först på onsdagen. Barbara Sharief, borgmästare i Broward County där Fort Lauderdale ligger, säger att tre av de boende avlidit på plats och fem på sjukhus.

De döda var mellan 71 och 99 år gamla.

Enligt lokala medier evakuerades 120 boende på grund av strömlöshet och utslagen luftkonditionering i kombination med extrem hetta. En brottsutredning är inledd efter händelsen.

Guvernör Rick Scott säger att han är helt förkrossad över händelsen och att han ska se till att den utreds.

Därmed har drygt 20 personer dött i spåren av Irmas framfart i Florida.
 

Mer pengar

Storbritannien och Frankrike har fått kritik för att hjälpen dröjt och att myndigheterna lämnat de nödställda i ländernas områden i Karibien i sticket.

Under tisdagen reste Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson till öar i de orkandrabbade områdena. Johnson besöker Brittiska Jungfruöarna, Barbados och Anguilla, dit närmare 1 000 brittiska soldater skickats för att bistå med hjälpinsatser och att hålla ordning.

Nu klargör Storbritanniens premiärminister Theresa May att ytterligare 25 miljoner pund (motsvarande 264 miljoner kronor) sätts av för att bistå återuppbyggnaden i området, utöver de 32 miljoner pund som redan offentliggjorts.

– Jag vill understryka att det inte bara är kortsiktigt, vi kommer att finnas där långsiktigt också, säger Johnson.

Macron försvarade sig när han landade på Guadeloupe på väg till Saint Martin. Han säger att franska myndigheter varit så förberedda som de kunde.

– Nu är det inte tid för bråk. Att livet återgår till det normala har största prioritet, sade han.
 

Över 55 döda

Över 55 dödsfall kopplas till ovädret i Karibien och USA, enligt de senaste rapporterna från myndigheterna. I USA rör det sig om flest dödsfall i Florida, men även i South Carolina och Georgia har människor omkommit i Irma.

 

Det nattliga utegångsförbud som funnits i området sedan i söndags har nu tagits bort och polisen uppger att de sätter in extraresurser för att motverka mer brottlighet.

I Miami greps över 50 misstänkta plundrare under Irmas framfart. Av dem misstänks 26 ha brutit sig in i en Walmart-butik. Det finns videobilder på hur människor lastar in saker i sina bilar.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.