Miljontals följer bröllopet i London

ANNONS
|

Med knappt fyra timmar kvar till vigseln började hundratusentals människor med spänd förväntan redan tidigt på fredagsmorgonen samlas längs kortegevägen och gatorna runt Westminster Abbey i London inför årets kungliga bröllop.

Och medan prins Williams och Kate Middletons väntan nu snabbt närmade sig sitt slut tog människor plats vid storbildsskärmarna på Trafalgar Square och i Hyde Park. Många hade tältat i flera dygn för att få bra platser.

-Det är en historisk händelse, säger elvaårige Ashley Richards från Norfolk, som varit redo med sina flaggor sedan i tisdags.

Utanför Westminster Abbey hade Bernie Groves och hans hustru Liz just satt upp tältet när TT kom förbi i går.

-Vi har kommit ner till London för ett kungligt bröllop förut, men inte sovit över tidigare. Numera är vi pensionerade så vi tänkte: varför inte?

Vädret i London var på fredagsmorgonen mulet, litet rått i luften, men det var uppehåll. Folk har garderat sig med regnkläder och paraplyer.

ANNONS

I trappan ner mot Nelsonstatyn på Trafalgar Square satt ett gäng tjejkompisar - alla prydda med prinsesstiaror - som kört hela vägen upp till London från Portsmouth kvällen före.

-Vi hade först tänkt följa ceremonin från Hyde Park men hoppas att kunna ta oss härifrån för att se kortegen på närmare håll när de är på väg till Buckingham Palace, säger en av dem.

Medan tjejerna svingar sina champagneglas inflikar en av dem:

-De är alla mina brudtärnor. Jag och min pojkvän förlovade oss en vecka före William och Kate. Vi är här för att få litet tips.

Redan vid niotiden, brittisk tid, börjar gästerna anlända till Westminster Abbey, en kyrka som har tusenåriga anor. Sist av alla anländer den som kommit att bli huvudpersonen framför alla. Kate Middleton, eller Catherine som hon kallas officiellt, väntas komma lagom till vigseln klockan 11 lokal tid. Bilen hon körs i, en Rolls-Royce Phantom VI, attackerades under studentprotesterna i december men har renoverats sedan dess.

En allé av lönnar kantar brudens väg upp till altaret. Blommorna som smyckar kyrkan kommer efteråt att skänkas till välgörenhetsorganisationer.

En timme och en kvart senare väntas brudparet påbörja resan mot Buckingham Palace där drottningen håller champagnemottagning. Så fort ekipaget passerat längs paradgatan the Mall släpps avspärrningarna så att människor får chans att ta sig fram till slottet och se brudparet komma ut på balkongen och kyssas.

Sedan återstår att se om programmet håller. Enligt vadslagningsfirman Ladbrokes, som också funnits på plats utanför Westminster Abbey de senaste dagarna, ger det inga pengar tillbaka om Kate är sen till kyrkan.

ANNONS

Bland de 1 900 bröllopsgästerna finns kronprinsessan Victoria och Daniel. Liksom vid det svenska kungliga bröllopet förra året har det förekommit kritik mot gästlistan. Ett dygn före vigseln valde det brittiska utrikesdepartementet att porta Syriens ambassadör som en reaktion på regimens angrepp på syriska demonstranter.

FAKTA: Tidpunkterna för dagens bröllop (svensk tid)

10.00 De första av 1 900 gäster börjar anlända till Westminster Abbey

11.10 Prins William och prins Harry lämnar faderns hus Clarence House i bil, följda av övriga kungliga familjemedlemmar.

11.50 Kate och hennes pappa lämnar hotellet i drottningens Rolls-Royce

12.00 Vigseln inleds i Westminster Abbey

13.15 De nygifta lämnar kyrkan i en öppen landå om vädret tillåter, annars i den glasvagn som Diana anlände i för 30 år sedan.

13.40 Drottningen är värdinna för en champagnemottagning på slottet för brudparet och 600 gäster.

14.25 Brudparet väntas vinka till folket från balkongen på Buckingham Palace.

16.30 Brudparet umgås med gäster vid en sluten tillställning.

20.00 300 av parets närmaste familj och vänner deltar i middag med prins Charles som värd.

ANNONS
ANNONS