Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Snöiga vägar i The Woodlands, Texas, på måndagen.
Snöiga vägar i The Woodlands, Texas, på måndagen. Bild: Brett Coomer/AP/TT

Miljoner utan el efter köldknäpp i Texas

En ovanlig köldknäpp i södra USA har lett till att elnätet i delstaten Texas har överbelastats och över fyra miljoner invånare var under måndagen utan ström.
Flera köldrekord har satts eller väntas sättas inom kort och det ska komma upp till 30 centimeter snö.

President Joe Biden har utlyst nödläge för att frigöra federala resurser till Texas, där man har uppmätt temperaturer på ner till minus 22 grader.

Den ökade elanvändning som följt i kylans spår har tvingat elleverantörerna att ransonera elen genom att stänga av tillgången runt om i delstaten enligt ett roterande schema.

"Jag uppmanar alla Texasbor att fortsätta vara på sin vakt mot det här extremt stränga vädret", skriver Texasguvernören Greg Abbott i ett uttalande.

Trafikkaos

I delstatens största stad Houston har termometern visat minus nio, långt under genomsnittet för februari på runt plus en.

– När vi vaknade upp i morse hade alla våra rör frusit och vi har inget vatten i huset, säger Houstonbon Burke Nixon till AFP.

Även delstaterna Kentucky, Mississippi, Alabama, Oregon och Oklahoma har drabbats av kallfronten, liksom de norra delarna av Mexiko.

En rad trafikolyckor har inträffat på grund av isiga vägar. I Houston rapporterades det om nära 120 trafikolyckor bara på söndagen, enligt BBC.

– Det är fint med allt det vita men samtidigt väldigt farligt för folk här vet inte hur man ska köra i det. De kör för fort, säger Houstonbon Michael till AFP.

Även Mexiko påverkas

Den internationella flygplatsen i Austin ställde under måndagen in alla flighter med anledning av "det historiska vädret", och i Houston hålls George Bush Intercontinental Airport stängd.

Enligt vädertjänsten National Weather Service (NWS) omfattas över 150 miljoner amerikaner av väder- och vägvarningar på grund av kylan. NWS uppger också att flera temperaturrekord gällande lägstanivåer har satts eller kommer att sättas under den här köldperioden, rapporterar BBC.

Upp till 30 centimeter snö väntas falla över det område som kallas Southern plains och som sträcker sig över delar av Texas, Oklahoma och Kansas.

Det kyliga vädret har även påverkat norra Mexiko, där närmare fem miljoner elkunder drabbades av strömavbrott tidigt på måndagen.