Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hälsobloggaren Belle Gibson hävdade att hon botat sin cancer genom att bland annat äta glutenfri mat. Produkten på bilden har inget att göra med rättsfallet mot bloggaren. Arkivbild.

Miljonböter för lögnaktig hälsobloggare

Genom att ljuga om att hon botat sin påhittade cancer med alternativa behandlingsmetoder drog hon in stora pengar. Nu döms den australiska hälsobloggaren till miljonböter.

Domstolen i Melbourne har beslutat att Belle Gibson ska betala 410 000 australiska dollar, motsvarande drygt 2,6 miljoner kronor, till delstaten Victoria, rapporterar The Guardian.

Beslutet kommer efter att domstolen under några månader funderat på ett lämpligt straff för Gibson, som sålt tusentals kopior av sin kokbok och mobilapp genom falska påståenden om att hon botat sin cancer genom alternativa behandlingsmetoder såsom ayurvedisk medicin och glutenfri kost.

Hon har senare erkänt att hon ljugit om att hon hade cancer. En del av Gibsons affärsidé var att hon lovade att donera delar av vinsten till välgörenhet, vilket aldrig ska ha skett.

I mars i år befanns 25-åringen skyldig till att ha vilselett allmänheten.

"Gibson spelade medvetet på den australiska allmänhetens uppriktiga vilja att hjälpa de minde lyckligt lottade", skrev domaren Debra Mortimer i domen.

Tidigare har domaren sagt att det inte är någon idé att utfärda en större bot till en person som inte har möjlighet att betala den. Men det kan ske genom avbetalningar, konstaterar man nu.

Om böterna kommer in bör pengarna betalas ut till de välgörande ändamål som bloggaren lovade att donera till, förelår domaren.