Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Joe Biden satsar på cybersäkerhet.
USA:s president Joe Biden satsar på cybersäkerhet. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Miljarder ska skydda mot nya hackerattacker

President Joe Biden vill satsa flera miljarder på ökat skydd mot nya hackerattacker i USA. Samtidigt varnar Microsoft för att ryska angripare är i farten på nytt.

I Joe Bidens budgetförslag avsätts 750 miljoner dollar (motsvarande omkring 6,2 miljarder kronor) till förbättrad cybersäkerhet för de myndigheter som drabbades av Solarwinds-attacken förra året. Samtidigt varnar Microsoft för att den ryska hackergrupp som har pekats ut som ansvarig för attacken tycks vara på gång med nya angrepp.

Enligt Microsoft rör de nya attackerna omkring 3 000 mejlkonton hos över 150 organisationer spridda över 24 länder. Flera av organisationerna är aktiva inom humanitärt stöd eller arbetar med mänskliga rättigheter.

Microsoft skriver i ett blogginlägg att skadan orsakad av den senaste phishing-attacken, där folk uppmanas att klicka på en länk som sedan avslöjar känslig information eller installerar skadlig kod, har varit begränsad.

Rysslands president Vladimir Putin har förnekat inblandning i attacken mot det amerikanska it-företaget Solarwinds, som bland annat hade flera amerikanska myndigheter som kunder när de förra året utsattes för en hackerattack.

I Bidens budget viks också 500 miljoner dollar generellt till cybersäkerhet.