Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Militärens ledare Ahmed Gaed Salah (höger) vill att president Abdelaziz Bouteflika (vänster) avsätts. Arkivbild från 2005.

Militärens ledare vill avsätta Bouteflika

Den algeriska militärens högste ledare vill avsätta president Abdelaziz Bouteflika. När omfattande protester med hundratals människor skakar landet skiftar den väpnade makten lojalitet och den mångårige generalen Ahmed Gaed Salah kallar missnöjet berättigat.

Generalen, som varit stabschef för militären sedan 2004, har lämnat in en formell begäran om att Abdelaziz Bouteflika ska anses vara i för dåligt hälsoskick för att regera, rapporterar den statliga tv-kanalen Ennahar. Enligt en paragraf i grundlagen kan presidenten avsättas om det bedöms att han inte är kapabel att utföra sitt arbete.

- Det är nödvändigt. . . att finna en lösning för att komma ur den kris som grundar sig i det algeriska folkets legitima krav, en lösning som garanterar att grundlagens bestämmelser respekteras och som slår vakt om statens suveränitet, säger Gaed Salah i ett tv-sänt tal.

Generalen tidigare sagt att protesterna präglas av "ädla mål".

Konstitutionsrådet i möte

Enligt tv-kanalen El Bilad har det algeriska konstitutionsrådet kallat till ett särskilt möte för att diskutera begäran om att avsätta Bouteflika. Det fattar beslut om det finns skäl att gå vidare och för i så fall saken vidare till parlamentet, där bägge kamrarna måste rösta för ett avsättande med två tredjedelars majoritet.

Om detta sker kommer talmannen i parlamentets övre kammare, Abdelkader Bensalah, ta över Bouteflikas arbetsuppgifter tillfälligt i minst 45 dagar, rapporterar Ennahar.

I huvudstaden Alger har hundratals studenter återigen gått ut på gatorna i protest. Militärchefens besked tas emot av tutande bilar.

- Detta kommer inte att läsa krisen. Folket vill inte bara att Bouteflika ska bort, utan hela det politiska systemet, säger den 24-årige studenten Oumeima Khellah till AFP:s utsände.

I kuststaden Bejaia hålls också studentprotester, där lantbrukare i traktorer och anställda vid den statliga skogsmyndigheten slutit upp i en marsch.

Kuppade med militären

Hundratusentals demonstranter har fyllt gatorna i Algeriet sedan den sjuklige presidenten Abdelaziz Bouteflika i februari meddelade sin avsikt att ställa upp i presidentvalet för femte gången. Bouteflika drog senare tillbaka sin kandidatur, men sköt samtidigt upp valet på obestämd tid.

Bouteflika tog makten i en kupp med militärens backning år 1999. Sedan ett slaganfall 2013 har han bara gjort ett fåtal offentliga framträdanden, då i rullstol, och han vårdades nyligen i Schweiz. Kritiker anser att han snarare är en fasad för en bredare maktelit.

Militären har länge haft stort inflytande över algerisk politik bakom kulisserna. Den senaste gången som den ingrep i en politisk kris var 1992. Då ställde den in det nationella valet som islamister såg ut att vara på väg att vinna, vilket i sin tur ledde till det algeriska inbördeskriget där det beräknas att 200 000 människor dödades.