Militärens ledare Ahmed Gaed Salah (höger) vill att president Abdelaziz Bouteflika (vänster) avsätts. Arkivbild från 2005.
Militärens ledare Ahmed Gaed Salah (höger) vill att president Abdelaziz Bouteflika (vänster) avsätts. Arkivbild från 2005.

Militärens ledare vill avsätta Bouteflika

Den algeriska militärens högste ledare vill avsätta president Abdelaziz Bouteflika. När omfattande protester med hundratals människor skakar landet skiftar den väpnade makten lojalitet och den mångårige generalen Ahmed Gaed Salah kallar missnöjet berättigat.

ANNONS
|

Generalen, som varit stabschef för militären sedan 2004, har lämnat in en formell begäran om att Abdelaziz Bouteflika ska anses vara i för dåligt hälsoskick för att regera, rapporterar den statliga tv-kanalen Ennahar. Enligt en paragraf i grundlagen kan presidenten avsättas om det bedöms att han inte är kapabel att utföra sitt arbete.

- Det är nödvändigt... att finna en lösning för att komma ur den kris som grundar sig i det algeriska folkets legitima krav, en lösning som garanterar att grundlagens bestämmelser respekteras och som slår vakt om statens suveränitet, säger Gaed Salah i ett tv-sänt tal.

ANNONS

Generalen tidigare sagt att protesterna präglas av "ädla mål".

Konstitutionsrådet i möte

Enligt tv-kanalen El Bilad har det algeriska konstitutionsrådet kallat till ett särskilt möte för att diskutera begäran om att avsätta Bouteflika. Det fattar beslut om det finns skäl att gå vidare och för i så fall saken vidare till parlamentet, där bägge kamrarna måste rösta för ett avsättande med två tredjedelars majoritet.

Om detta sker kommer talmannen i parlamentets övre kammare, Abdelkader Bensalah, ta över Bouteflikas arbetsuppgifter tillfälligt i minst 45 dagar, rapporterar Ennahar.

I huvudstaden Alger har hundratals studenter återigen gått ut på gatorna i protest. Militärchefens besked tas emot av tutande bilar.

- Detta kommer inte att läsa krisen. Folket vill inte bara att Bouteflika ska bort, utan hela det politiska systemet, säger den 24-årige studenten Oumeima Khellah till AFP:s utsände.

I kuststaden Bejaia hålls också studentprotester, där lantbrukare i traktorer och anställda vid den statliga skogsmyndigheten slutit upp i en marsch.

Kuppade med militären

Hundratusentals demonstranter har fyllt gatorna i Algeriet sedan den sjuklige presidenten Abdelaziz Bouteflika i februari meddelade sin avsikt att ställa upp i presidentvalet för femte gången. Bouteflika drog senare tillbaka sin kandidatur, men sköt samtidigt upp valet på obestämd tid.

ANNONS

Bouteflika tog makten i en kupp med militärens backning år 1999. Sedan ett slaganfall 2013 har han bara gjort ett fåtal offentliga framträdanden, då i rullstol, och han vårdades nyligen i Schweiz. Kritiker anser att han snarare är en fasad för en bredare maktelit.

Militären har länge haft stort inflytande över algerisk politik bakom kulisserna. Den senaste gången som den ingrep i en politisk kris var 1992. Då ställde den in det nationella valet som islamister såg ut att vara på väg att vinna, vilket i sin tur ledde till det algeriska inbördeskriget där det beräknas att 200000 människor dödades.

TT-Reuters-AFP

Fakta: Abdelaziz Bouteflika

Abdelaziz Bouteflika föddes i en algerisk familj i Marocko 1937. 19 år gammal anslöt han sig till Algeriets Nationella befrielsefront (FLN), som stred mot det franska kolonialstyret. När landet blev självständigt 1962 utsågs Bouteflika till minister av Ahmed Ben Bella, det fria Algeriets första president.

1978 mördades den dåvarande presidenten Houari Boumédiènne. En maktkamp utbröt och utrikesminister Bouteflika dömdes mot sitt nekande för att ha stulit pengar från statskassan under sin tid som diplomat. Han lämnade politiken och reste utomlands i en "självvald exil".

Flera år senare återvände Bouteflika, då till ett Algeriet på randen till det förödande inbördeskrig som skulle komma att rasa i ett årtionde. Med stöd av militären gjorde han politisk comeback och valdes till president 1999. Han lade stor kraft på flera försoningsprojekt som gav amnesti åt stridande generaler och islamister. Projekten anses lyckade – 2002 var freden ett faktum.

Sedan dess har den nu 82-årige Abdelaziz Bouteflika valts om tre gånger – 2004, 2009 och 2014. 2009 översåg han en ändring av grundlagen som gjorde fler mandatperioder än två möjliga, till befolkningens växande förtret.

2013 drabbades Abdelaziz Bouteflika av en stroke. Han blev delvis förlamad och tros lida av talsvårigheter. Sedan dess har han bara synts offentligt enstaka gånger – då i rullstol.

ANNONS