Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
USA:s militär ombes härbärgera 12 000 invandrare i delstater nära Mexiko. Arkivbild.

Militären ombeds inhysa invandrare

USA:s departement för inrikes säkerhet har bett militären att härbärgera upp till 12 000 personer från familjer som kommit till landet utan tillstånd, uppger försvarshögkvarteret Pentagon i ett uttalande.

Militären har i första hand ombetts att ge tak över huvudet till 2 000 personer inom 45 dagar, i delstater som gränsar till Mexiko.

Om utrymmet inte finns tillgängligt kommer halvavskilda campinganläggningar där upp till 4 000 människor får plats konstrueras på tre olika platser, uppger Pentagon

President Donald Trump utfärdade i förra veckan ett presidentdekret om att stoppa separationerna av barn från sina föräldrar, i familjer som kommit från Mexiko utan tillstånd.

Enligt Pentagon vill departementet helst se anläggningar i delstaterna Texas, Arizona, New Mexico eller Kalifornien, för att de ska vara lättillgängliga och för att rimliga ansträngningar ska göras för att migranterna ska placeras geografiskt nära de områden där de flesta omhändertagits.

I måndags sade försvarsminister Jim Mattis att militären förberedde sig för att hysa invandrare i El Paso och San Angelo i Texas. Han poängterade att militären främst bidrar med logistiskt stöd till departementet för inrikes säkerhet, som handhar immigrationsfrågor.