Egyptiska soldater. Arkivbild.
Egyptiska soldater. Arkivbild.

Militären: Minst 52 jihadister dödade i Sinai

Egyptisk militär och säkerhetsstyrkor har de senaste dagarna dödat minst 52 jihadister på Sinaihalvön, uppger armén. Dessutom har över 30 fordon lastade med vapen och ammunition förstörts.

ANNONS
|

I februari intensifierades insatsen för att bekämpa den IS-trogna extremistgrupp som de senaste åren utfört många blodiga attacker i Sinai. Sedan dess har mer än 300 misstänkta jihadister dödats, enligt militären.

I olika tillslag i norra och centrala Sinai har nu 39 jihadister dödats de senaste dagarna, medan de övriga 13 "extremt farliga" extremisterna dödades i staden al-Arish vid Medelhavskusten i norra Sinai. Dessutom har 49 misstänkta jihadister gripits av militären och polisen.

Under operationerna har också 32 fordon med vapen och ammunition förstörts på olika platser.

Det var efter en attack mot en sufisk moské i norra Sinai där över 300 människor dödades i november som president Abd al-Fattah al-Sisi beordrade mer kraft i kampen mot jihadisterna. Hans order om att ta total kontroll över Sinaihalvön på tre månader har dock inte kunnat förverkligas.

ANNONS

Förutom jihadisterna har minst 35 soldater och poliser dödats sedan i februari, enligt en sammanställning utifrån uttalanden av militären.

TT-Reuters

Fakta: Konflikten på Sinaihalvön

Miltanta extrema islamister har trappat upp våldet sedan militären 2013 störtade den folkvalde presidenten Muhammad Mursi och slog ned hårt på hans parti Muslimska brödraskapet.

Extremister, bland andra sådana som svurit trohet till terrorrörelsen IS, har utfört mängder av attacker, framför allt mot militärer och poliser men också mot exempelvis moskéer.

Följden har blivit en ihållande konflikt kring staden al-Arish och i olika andra områden på Sinaihalvön.

I februari intensifierades offensiven mot jihadisterna men militären har inte lyckats kontrollera området eller skapa säkerhet.

ANNONS