Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Militärens företrädare lämnar en samling i Myanmars parlament i Naypyitaw i slutet av januari, där en grundlagskommitté röstades fram. Arkivbild.

Militären i Myanmar stretar emot reformförsök

Den mäktiga militären i Myanmar avråder landets civila styre och dess ledare Aung San Suu Kyi från att försöka göra några ändringar i grundlagen. I nuläget garanterar lagen militären inflytande i landets styre.

Tidigare i veckan tog Myanmars de facto-ledare Aung San Suu Kyis parti NLD initiativ till en partiövergripande parlamentskommitté som ska utreda den grundlagsparagraf som garanterar militärens inflytande.

När idén lyftes ställde sig militärens parlamentariker upp i protest och dess företrädare kritiserar förslaget som otillräckligt och orättvist.

En av dem, generalen Than Soe, säger att de kommer att stå emot alla förändringar mot grundlagens "kärna" – samma formulering som landets befälhavare Min Aung Hlaing använde i en intervju nyligen.

Genom en grundlagsändring som militärmakten drev igenom 2008 garanteras den all kontroll över landets säkerhets- och försvarsmyndigheter, samt en fjärdedel av mandaten i landets parlament. Det innebär att den har vetorätt mot alla grundlagsändringar.

Aung San Suu Kyis parti NLD vann valet 2015, som första parti att göra det utan militärens backning på flera decennier, men tvingas likväl dela makten med militären.

I grundlagsändringen från 2008 ingick även en specifik paragraf om att myanmarier som gift sig med utlänningar inte har rätt att bli president. Det innebär att den tidigare hyllade frihetskämpen och i dag allt mer ifrågasatta Aung San Suu Kyi leder landet på en särskilt inrättad post som statskansler.