Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Krigstillstånd. Soldater söker igenom slummen i jakt på stulna automatvapen.

Militären i krig med Rios maffia

RIO DE JANEIRO: Det råder krigstillstånd i tolv av Rio de Janeiros favelor. För första gången på tio år har den brasilianska armén kallats in för att råda bot på den organiserade brottsligheten som växt fast i kåkstäderna på kullarna.
I helgen ingick 600 soldater i operationen.
Nu har styrkan utökats till 1 500 soldater.

- Vi har dubblat styrkan eftersom vi tror att operationen kommer att vara längre än vad trupperna i Rio de Janeiro orkar med. Behöver vi mer folk har vi förstärkning på gång, säger general Fernando Lemos.
I delstaten Goiânia står infanteriets insatsstyrka på 800 man i beredskap.
Det som var droppen som fick bägaren att rinna över i inbördeskriget i Rio de Janeiros slumområden var ett väpnat rån mot ett militärhögkvarter i fredags. Sju tonåringar i kamouflagekläder och svarta luvor tog sig in bakom murarna och överrumplade nattvakterna. De tvingade vakterna att öppna militärens vapenförråd och stal tolv automatkarbiner och en pistol.

Misstänker maffian
Dagen efter förklarade den brasilianska militären krig mot den organiserade knarkmaffian i Rio de Janeiro som de misstänker ligger bakom den senaste tidens vapenstölder. Militären tog sig in i sex av de laglösa favelorna i miljonstaden och inledde sökandet efter vapnen. Nu har operationen breddats till att innefatta tolv kåkstäder med en sammanlagd befolkning på över 100 000 människor.
- Vi kommer inte att lämna favelorna förrän vi hittat vapnen, säger general Fernando Lemos, bestämt.

I måndags morse utbröt eldstrider mellan knarkmaffian som styr favelan Morro da Providência, som ligger bakom centralstationen Central do Brasil, och militären som ockuperar favelan. Knarkmaffian kastade en hemgjord granat som splittrades mitt framför en patrull soldater. Senare under dagen skickade militären upp en av sina Pantera-helikoptrar i sökandet efter attentatsmännen och sköt mot knarkmaffians högkvarter högst upp på kullen.
- Jag var hemma hos min mamma, på toppen av favelan och hörde intensiv skottlossning. De får bara inte ta och skjuta så där. Min rädsla är att jag träffas, säger Sueli Cabral, hemmafru i Morro da Providência med 10 000 invånare.

I måndags eftermiddag föll det första offret för kriget. Sextonåriga Eduardo var på besök hos sin mormor när han med ett svart paraply i handen gick på toppen av kåkstaden Gamboa som ligger granne med Morro da Providência.
- Han var en mycket försiktig kille. Jag tror inte att han ställt sig och tittat på skottlossningen. Jag tror militären misstog hans paraply för att vara ett maskingevär, säger farbrorn Robson, som fick identifiera sin brorson på polisstationen dit kroppen tagits i en taxibil.

Trött på knarkgängen
Invånare som GP pratat med i favelan Morro da Providência är kluvna till den omfattande ockupationen som innehåller fler soldater än vad Brasilien skickat till sina fredsbevarande styrkor i Haiti.
- Jag är trött på knarkgängen. De styr som de vill. Men militären. När de kommer in blir det ännu värre, säger Marinho, som säljer tuggummi, cigarretter och godis vid ingången till favelan.
- Jag är rädd för att bli träffad av en förlupen kula. Det viner om öronen när de går igång, säger han.

Förra gången militären ockuperade favelorna i Rio de Janeiro var 1995 när 20 000 man ur den brasilianska armén invaderade slumområdena i hela delstaten. Militären försökte få ett stopp på den organiserade brottsligheten som växt i snabb takt på grund av den ökande efterfrågan på kokain i turistmetropolen. Den omskrivna operationen, som döptes till "Operaçâo Rio", åstadkom dock inte mycket. Kort efter det att militären lämnat de laglösa områdena var den organiserade brottsligheten i gång igen.

Enligt den brasilianska dagstidningen O Dia har ledarna för knarkmaffian "Comando Vermelho", "Röda kommandot", som utförde vapenstölden, nu blivit oense om vems fel det är att militären ockuperad deras favelor. Enligt tidningen lägger den högsta ledaren inom knarksyndikatet skulden på den person som lät utföra attacken på militärens vapenförråd förra veckan.
Polisens knarkrotel i Rio de Janeiro uppskattar att den organiserade knarkmaffian hittills förlorat sex miljoner kronor i utebliven drogförsäljning under de fem dagar som militären ockuperat favelorna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.