Milisgrupp planerade spränga lägenhetskomplex

Tre män har gripits i USA misstänkta för att ha planerat att spränga ett lägenhetskomplex i västra Kansas där omkring 120 människor bor.

ANNONS
|

De flesta av de boende är muslimska invandrare från Somalia som använder en av lägenheterna som moské, uppger amerikanska myndigheter.

– Det är väldigt oroväckande. Jag tackar gud att de lyckades ta dem innan något hade hänt, sa Hussam Madi, talesperson för Islamic Society of Wichita, till Wichita Eagle.

De tre männen anklagas formellt för stämpling till terrorbrott, genom att ha planerat att detonera bomber i Garden City, uppgav den federala åklagaren Tom Beall under en presskonferens.

Tänkte fylla fyrabilarmed sprängämnen

Planen var att fylla fyra fordon med sprängämnen, placera dem runt byggnaden och utlösa sprängladdningarna med hjälp av sina telefoner, enligt åklagaren.

Männen, som är medlemmar av en milisgrupp, riskerar att dömas till livstids fängelse. Gruppen kallar sig själva för the Crusaders (Korsfararna) och planerade att utföra dådet den 9 november (dagen efter presidentvalet) så att det inte skulle påverka valutgången, enligt the Wichita Eagle.

ANNONS

120 personer bor i lägenhetskomplexet som männen planerade att spränga.

– Dessa individer hade önskan, medel och kapacitet och var fast beslutna att genomföra dessa inhemska terrordåd, sa den utredningsledande FBI-agenten Eric Jackson vid presskonferens.

Federala och lokala myndigheter har övervakat de tre – som under åtta månader planerat dådet, skaffat vapen och sprängämnen och skrivit ett manifest som skulle publiceras efter attentatet.

Ville "väcka människor"

I manifestet står de att attacken skulle "väcka människor", uppger justitiedepartementet. De uppges ha riktat in sig mot somalier och diskuterat olika mål, bland annat somaliska kyrkor och offentliga personer, innan de till slut bestämde sig för den somaliska moskén och bostadshuset i Kansas.

Milismännen ville också attackera kyrkor som gav stöd åt flyktingar. De ska ha sagt att dessa borde brännas ned.

Enligt förhörsuppgifter som medborgarrättsorganisationen Southern Poverty Law Center (SPLC) tagit del av ska en av männen ha sagt: "Det enda jäkla sättet som det här landet någonsin kan vändas är genom ett blodbad, och det kommer att bli grymt och rörigt".

Enligt Wichita Eagle kan männen ha kopplingar till rörelsen ”Sovereign Citizens”, en grupp som av FBI stämplas som extremister. Deras ideologi bygger på tanken att även om medlemmarna bor i landet är de inte en del av det. De anser inte att de behöver underställa sig amerikanska myndigheter, polis och rättssystem.

ANNONS

Antimuslimska strömningar

SPLC, som specialiserat sig på att bevaka hatgrupper och extremister i USA, skriver i en kommentar att de antimuslimska och invandrarfientliga strömningarna i landet ökat enormt de senaste åren.

"Antimuslimska grupper har exploaterat terrorattackerna i Paris och San Bernardino", heter det i ett uttalande från en av centrets chefer Heidi Beirich.

Organisationen kopplar de hatiska strömningarna till det ökade antalet regeringsfientliga milisgrupper i USA, som ökat kraftigt under Barack Obamas tid som president. I fjol fanns 276 sådana grupper i landet, 37 procent fler än året innan, enligt organisationens statistik.

Även Rådet för amerikansk-islamiska relationer vittnar om en alltmer hatisk stämning, enligt nyhetskanalen CNN. I fjol skedde 78 attacker mot moskéer i USA, fler än någonsin under ett enskilt år sedan statistik började föras 2009.

ANNONS