Statsminister Stefan Löfven (S) anländer till årets sista EU-toppmöte i Bryssel.
Statsminister Stefan Löfven (S) anländer till årets sista EU-toppmöte i Bryssel.

Het debatt om asylpolitik på EU-toppmöte

Hård strid och mycket känslor väntas när EU-ländernas ledare pratar flykt och migration på EU-toppmötet i Bryssel. Värden, rådsordförande Donald Tusk, har lyckats reta upp en rad länder rejält, däribland Sverige.

ANNONS
|

Redan innan Donald Tusk inför toppmötet varslade om att han är beredd att slopa idén om tvingande flyktingkvoter i EU var enigheten i migrationspolitiken lika med noll bland EU-ledarna.

Sverige och flera andra länder ser det som att Tusk har valt sida och ställer sig bakom de länder som vägrar att acceptera bindande kvoter i asylmottagningen, främst Polen och Ungern.

- Jag kommer att markera att det där var fel. Det var fel av honom att ge uttryck för det, för han ger inte uttryck för vad majoriteten tycker, säger statsminister Stefan Löfven (S).

ANNONS

- Vi har ett gemensamt ansvar för flyktingarna, betonar statsministern som vill ha snabba åtgärder och få upp länderna ur skyttegravarna.

- Vi måste bryta dödläget som vi nu har. Vi kan inte diskutera ett halvår till. Nu måste arbetet påbörjas rejält och konkret efter årsskiftet, säger Löfven.

Spänd middag

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel tänker protestera mot Tusk under torsdagskvällens middag, då migrationspolitiken ska diskuteras, dock utan att några hårda beslut ska fattas.

De nej-sägande länderna står dock på sig, och vädrar morgonluft.

- Vi är absolut emot tanken på kvoter för vi anser att kvoter inte fungerar. Det är ineffektiva och jag kommer i kväll att stödja Donald Tusks idéer, för beslutet om kvoter har verkligen splittrat EU, säger Slovakiens premiärminister Robert Fico när han anländer till mötet.

ANNONS

Ungerns premiärminister Viktor Orbán berättar att Visegrad-länderna – Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien – har enats om att bidra med motsvarande runt 350 miljoner kronor för att hjälpa flyktingar och migranter utanför unionen.

"Öst mot väst"

Donald Tusk har själv konstaterar att frågan har blivit känslig.

- När det kommer till migration handlar det om öst mot väst. Den här splittringen ackompanjeras av känslor som gör det svårt att hitta ens ett gemensamt språk eller rationella argument i debatten. Därför måste vi arbeta på vår enighet, ännu mer intensivt och ännu mer effektivt, säger Tusk inför toppmötet.

Innan de tog tag i migrationen passade EU-ledarna för övrigt på att bland annat välkomna det nya militärsamarbetet Pesco och ge klartecken för att förlänga de ekonomiska sanktioner mot statskontrollerade ryska företag som införts med anledning av kriget i östra Ukraina.

Euro och brexit

Toppmötet avslutas på fredagen – även om det då egentligen är två helt nya separata möten som äger rum.

Först håller euroländerna ett toppmöte dit alla länder som är med i EU:s stabilitets- och tillväxtpakt också bjudits in – samt även Tjeckien och Kroatien. I praktiken har det inneburit att alla länder utom det snart EU-lämnande Storbritannien kommer att vara med för att diskutera hur det ekonomiska samarbetet ska fungera framöver och planerna på att exempelvis införa en gemensam "eurofinansminister".

ANNONS

Därefter möts exakt samma länder igen – fast nu i egenskap av de 27 som blir kvar i EU efter det brittiska utträdet. På programmet då står att formellt ge klartecken för att inleda nästa fas i brexitförhandlingarna, om övergångsregler och framtida handelsrelation.

Ingen väntas ha några invändningar.

Bryssel, TT

Fakta: Årets sista EU-toppmöte

När? Den 14 och 15 december.

Var? Bryssel.

Vilka kommer? Alla EU:s 28 stats- och regeringschefer, men Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer inte att delta på fredagen, då de övriga länderna ska besluta huruvida tillräckliga framsteg har nåtts i brexitförhandlingarna för att gå in i nästa fas. Två ledare debuterar: Tjeckiens Andrej Babis och Polens Mateusz Morawiecki har båda just tillträtt.

Värd? Som vanligt är Europeiska rådets ordförande Donald Tusk värd för toppmötet. Även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker deltar.

Vad står på dagordningen? Brexitförhandlingar, migration, uppföljning av det sociala toppmötet i Göteborg i november, försvarsfrågor och eurosamarbetet, med mera.

Källa: Europeiska rådet.

Fakta: Slutsatser i Bryssel

EU:s stats- och regeringschefer har under torsdagen bland annat enats om att välkomna etablerandet av det permanenta försvarssamarbetet Pesco, där 25 deltagande länder samarbetar i olika projekt om allt från gemensamma fältsjukhus till underlättande av militärtransporter över gränserna.

Som uppföljning av toppmötet i Göteborg uppmanas medlemsländerna att genomföra EU:s pelare om sociala rättigheter "med vederbörligt beaktande av respektive befogenheter".

Ledarna manar dessutom EU-kommissionen att komma med lämpliga förslag om det utökade samarbete på utbildnings- och kultursidan som diskuterades i Göteborg – exempelvis för att få ungdomar att lära sig fler europeiska språk.

Toppmötet enades även om att förlänga de ekonomiska sanktionerna mot en rad statskontrollerade ryska företag som införts med anledning av kriget i östra Ukraina.

Källa: Europeiska rådet.

ANNONS