Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Migranter protesterar inför stängandet av ett flykting- och migrantläger på ön Manus i Papua Nya Guinea.

Migranter vägrar lämna läger inför stängning

Flyktingar och migranter oroas för våldsamheter i samband med att ett läger på ön Manus i Papua Nya Guinea ska stängas. Australisk säkerhetspersonal har lämnat området.

I dag planerade myndigheter att stänga av vatten och el till flyktinglägret, som ligger på en militärbas på Manus i Papua Nya Guinea. Australiska ABC rapporterar att flera busslaster australier, som arbetat med bevakning och skydd av lägret, har lämnat platsen.

De omkring 600 migranterna har uppmanats att flytta till närliggande läger, men vägrar, eftersom de är oroliga för sin säkerhet. Papua Nya Guineas militär säger att de som stannar, från och med stängningen uppehåller sig på militär mark, och hotar med tvångsevakuering.

Plundring

Boende i lägret har berättat för nyhetsbyrån AP att personer ur lokalbefolkningen, en del beväpnade med machete, har plundrat lokalerna och kastat sten på migranterna. Andra säger till brittiska BBC att de planerar att stanna i en fredlig protest och därför hamstrar vatten och kex och försöker samla regnvatten.

Människorättsorganisationen Amnesty International säger att det inte finns någon plan från Papua Nya Guinea om huruvida migranterna kommer att få arbeta eller röra sig fritt efter flytten till de nya lägren.

- Faktum är att vi hör motsatsen, att allt kring de här nya lägren och säkerheten kring dem tyder på att de flyttas från ett fängelse till ett annat utan någon logisk rationalitet bakom det, säger Amnestys Kate Shuetze till ABC.

Efter ett domstolsbeslut förra året beslutades att lägret, dit flyktingar och andra migranter som anlänt med båt till Australien flyttats, bröt mot landets konstitution. En hjälporganisation hoppas på ett stopp för planerna om flytt, genom ett beslut av Papua Nya Guineas högsta domstol.

"Risk för våld"

Människorättsorganisationen HRW säger att människor riskerar att utsättas för våld om de flyttar till något av de andra lägren.

Australien vägrar att låta personer, även de som klassas som flyktingar, som anländer med båt att bosätta sig i landet. Migranterna i Manus har getts valen att bosätta sig i Papua Nya Guinea, flytta till ett kritiserat läger i öriket Nauru, återvända hem eller åka till ett tredje land som Kambodja eller USA. Men hittills har USA bara accepterat 54 personer, varav 24 flögs dit i september.