Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filippinernas president Rodrigo Duterte har skickat en delegation för att förhandla med den saudiska regeringen om omedelbara och långsiktiga lösningar för de utsatta migrantarbetarna. Arkivbild.

Migranter strandade i Saudiarabien

Tiotusentals gästarbetare i Saudiarabien har blivit av med jobben till följd av det låga oljepriset och många har varken råd med mat eller möjlighet att ta sig hem. Nu reagerar såväl indiska som filippinska myndigheter för sina strandsatta medborgare.

Det låga oljepriset har gjort att Saudiarabien, som är världens största exportör av råolja, har dragit ner kraftigt på sina offentliga utgifter. Det i sin tur har lett till att bland annat byggindustrin fått dra åt svångremmen och säga upp tiotusentals gästarbetare från framför allt Sydasien.

Över 6 200 indier ska ha varit anställda av ett och samma byggföretag, som i månader inte har betalat ut några löner, uppger indiska myndigheter enligt The New York Times. De säger dock att Saudiarabien efter ett möte har lovat att lösa krisen och se till att arbetarna får betalt. Totalt beräknas runt 7 700 indier vara strandade i landet.

Tiotusentals drabbade

Den filippinska regeringen beräknar att runt 9 000 filippinier är drabbade, medan den filippinska organisationen Migrante International talar om att det kan handla om upp till 20 000. Vissa ska ha känt sig tvungna att tigga eller leta efter mat bland avfall.

En delegation från Filippinerna är på väg till Saudiarabien för att förse sina mest utsatta medborgare med mat och mediciner. Många av dem väntar på flera månaders lön som inte betalats ut och saknar giltiga dokument för att ta sig ut ur landet. Nu ska de få humanitärt, rättsligt och konsulärt stöd.

- Det här är en första hjälp men vi har talat om för regeringen att den ska koncentrera sig på repatriering, säger Mario Ben, chef för den filippinska organisationen Migrante International i Saudiarabien, till nyhetsbyrån Reuters.

Tio miljoner gästarbetare

Företrädare för den filippinska regeringen ska enligt Reuters också träffa sina saudiska kollegor för att diskutera omedelbara och långsiktiga lösningar på situationen. President Rodrigo Duterte vill att arbetarna transporteras hem så fort som möjligt.

Före den ekonomiska nedgången var det attraktivt att söka jobb i Saudiarabien. Enligt FN:s uppskattningar fanns runt tio miljoner migrantarbetare i landet, varav många hade låglönejobb inom byggsektorn, detaljhandeln eller med hushållsarbete.